Ekipa Sledilnika Covid-19: nujno je treba izboljšati komuniciranje o covid-19

Ekipa prostovoljnega projekta Sledilnik, ki že od začetka epidemije covid-19 v Sloveniji skrbi za zbiranje, analizo in objavo ključnih podatkov o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, je iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejela priznanje Jabolko navdiha. Pobudnik Sledilnika, Luka Renko, je ob tem poudaril, da je nujno izboljšati komuniciranje o covid-19 ter bolje urediti prosto dostopnost in strojno berljivost podatkov javnih institucij.

“Prostovoljni projekt Sledilnik dokazuje, da je v Sloveniji izjemno veliko znanja in dobre volje, saj v njem sodeluje več kot 100 strokovnjakov različnih znanj. A prostovoljni projekti s pogonom na dobro voljo ne morejo v nedogled nadomeščati pomanjkljivosti podatkovne obdelave in komuniciranja v javnih sistemih in institucijah. V času krize je še toliko bolj pomembno, da se reševanja problemov lotimo odločno in z agilnim pristopom, kdaj tudi izven ustaljenih sistemov. Zato si želimo, da bi leto 2021 začeli s konkretnimi in drznimi premiki v razmišljanju in vodenju države, saj problemov 21. stoletja ni mogoče učinkovito reševati z orodji 20. in miselnostjo 19. stoletja,” so zapisali v sporočilu za javnost pri ekipi Sledilnika.

“Podatki javnih institucij so podatki nas vseh, zato naj bodo javni, prosto dostopni in strojno berljivi, kajti prihodnost je že tukaj, med nami. Če je ne bomo oblikovali in ustvarjali sami, nas bo povozila,” je opozoril pobudnik projekta Sledilnik, Luka Renko.

Pridobivajo podatke različnih institucij, a bi radi imeli bolj sistemsko rešitev

Trenutno pridobivajo podatke različnih institucij, a prevečkrat so prepuščeni dobri volji in zaupanju posameznikov, pravijo in dodajajo, da si želijo, da bi podatkovne tokove uredili bolje in sistemsko. Zato, da bi lahko z boljšimi podatki natančneje opazovali trenutno stanje širjenja virusa SARS-CoV-2 po državi, oblikovali boljše napovedne modele in hitreje zaznavali lokalne izbruhe ter povečanje priliva novih primerov.

Vabilo ministrstvom, institucijam in organom

Zato vabijo odgovorna ministrstva, institucije in organe, da začnejo podatke, ki jih že zbirajo, sporočati ažurno, transparentno ter v strojno berljivi obliki. Zato, da bodo podatki lahko postali relevantne informacije, ki bodo vzbujale zaupanje in omogočile boljše odločitve ter presojo tveganj. Digitalizacija je tudi eden izmed strateških ciljev Evropske unije, naše zdravstvo in javni sektor pa nujno potrebujeta boljše rešitve na tem področju.

Ob prejemu priznanja Jabolka navdiha pa se zahvaljujejo vsem, ki s sodelovanjem pri projektu delijo svoje znanje in čas, ter vsem, ki jih vsakodnevno podpirajo, bodrijo in pomagajo.

Pa še nekaj podatkov o obiskanosti Sledilnika

Spletno stran Sledilnik.org je v zadnjih 30 dneh obiskalo >920.000 različnih uporabnikov. Zapisi na Medium so bili prebrani >56.700 krat. Na Twitterju jim sledi >6000 uporabnikov; 480 čivkov v zadnjih 30 dneh je bilo prikazanih 1.900.000-krat.

Oddaj komentar