FOTO: Balet SNG Maribor v Bolšoju razprodal dve predstavi

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v znamenitem Državnem akademskem gledališču Bolšoj v Moskvi včeraj izvedel sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Predstavo bodo ponovili še danes, gostovanje v enem največjih gledališč na svetu pa predstavlja izjemen dosežek mariborskega gledališča, ki navdušuje občinstvo in kritike doma in po svetu.V tem letu, ko praznujemo stoletnico SNG Maribor, in v sezoni, ko slavimo stoletnico ustanovitve profesionalnega baleta v Sloveniji, mariborski Balet skozi to gostovanje slovenskemu baletu poklanja najlepše darilo. Gre za veliko priznanje in prepoznanje naše kulture in slovenskega baleta ter naših edinstvenih dosežkov,” je o gostovanju povedal Edward Clug.

Umetniški direktor mariborskega Baleta je za moskovski Bolšoj novembra lani koreografiral Petruško na glasbo Igorja Stravinskega, v prihajajoči 244. sezoni gledališča pa bo maja 2020 na glasbo Schnittkeja in Šostakoviča koreografiral Mojstra in Margareto. Kot je povedal, to gostovanje doživlja kot preplet prejšnjih in zdajšnjih izkušenj s tem mestom in tem gledališčem.

Tokrat imam občutek, da gre za eno poglabljanje odnosa, za nadaljevanje poznanstva, kar je ključno pred velikim projektom, ki me čaka naslednje leto,” pravi Clug in dodaja, da sam nikoli ni sanjal, da bo kdaj plesal na odru Bolšoja, zato se mu zdi lpo, da mladi plesalci mariborskega baleta doživljajo te sanje, ki nastajajo vsak dan sproti.

Želim si samo, da se bodo ob začetku predstave prizemljili, da bodo pozabili, kje so, in enostavno prenesli del naše tradicije in naše ustvarjalnosti na ta znameniti oder, in ga delili z Moskovčani in tukajšnjo publiko. Še najbolj pomembno je, da tisti, ki pridejo na predstavo v Bolšoj, pozabijo kje so, se popolnoma predajo našemu popotovanju in s seboj odnesejo novo izkušnjo in občutke, ki jih je ta predstava v svojem univerzalnem jeziku nudila povsod, kjer je bila doslej odigrana,” želje ob gostovanju opisuje Clug.

Oddaj komentar