BioNTech pred covidom v izgubi, zdaj s pomočjo cepiv v dobiček

FOTO: Pfizer

Nemški farmacevtski koncern BioNTech je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 3,2 milijarde evrov čistega dobička, v prvih devetih mesecih pa je pod črto ostalo 7,1 milijarde evrov plusa, je danes sporočilo podjetje. K temu je pomembno prispevalo cepivo proti covidu-19. Lani je v primerjalnih obdobjih BioNTech še ustvarjal izgubo.

Skupni prihodki so v tretjem četrtletju dosegli 6,1 milijarde evrov, potem ko so pred letom dni znašali 67,5 milijona evrov, je objavil BioNTech na spletni strani. V prvih devetih mesecih letos so se dvignili na 13,4 milijarde evrov s 136,9 milijona evrov v primerljivem lanskem obdobju.

“Povečanje je v največji meri posledica hitrega povečanja dobav in prodaje cepiva proti covidu-19 po svetu,” so zapisali v družbi.

Pfizer je napovedal, da bo iz prodaje cepiva letos vknjižil 36 milijard dolarjev 

Čisti dobiček je v trimesečju znašal 3,2 milijarde evrov, potem ko je v primerjalnem lanskem obdobju BioNTech pod črto ustvaril 210 milijonov evrov čiste izgube. V prvem letošnjem devetmesečju je pozitivni čisti izid dosegel 7,1 milijarde evrov, lani pa je šlo za negativne številke v višini 351,7 milijona evrov.

BioNTech letos računa na prodajo okoli 2,5 milijarde doz cepiva proti covidu-19, s čimer naj bi prihodki dosegli med 16 in 17 milijard evrov.

Pfizer je prejšnji teden napovedal, da bo iz naslova prodaje cepiva proti covidu-19 letos vknjižil 36 milijard dolarjev (31,1 milijarde evrov) prihodkov, prihodnje leto pa 29 milijard dolarjev.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar