Fištravčeva lista od zdaj Klub samostojnih svetnikov

Svetniška skupina liste nekdanjega mariborskega župana Andreja Fištravca se je pretekli teden sestala z nekdanjim županom Andrejem Fištravcem, in sicer z namenom, da opredelijo svojo pot naprej. Ker jim je sporočil, da opušča svojo aktivno vlogo v mestni politiki, jim je predlagal spremembo imena svetniške skupine, kar so sprejeli in se preimenovali v Klub samostojnih svetnikov. Ob tem pa so se obvezali, da bodo še naprej imeli konstruktivno in racionalno držo v Mestne svetu Mestne občine Maribor.

Vodja kluba Miha Recek je ob tem navedel, da je upravičenost prisotnosti v mestnem svetu v dobrem letu mandata Saše Arsenoviča “svetniška skupina izkoristila predvsem, da je presekala (pre)pogost molk koalicije in javnosti ter opozarjala na problematične odločitve, ki so prihajale iz vodstva mariborske občine.” Ob tem je tudi izpostavil, da so edini, “ki sistematično opozarjajo na rdečo nit sedanjega občinskega vodstva, ki ima skupni imenovalec – podražitve”. S to držo bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Andrej Fištravec se umika iz aktivne mestne politike, njegova svetniška skupina je postala Klub samostojnih svetnikov.

Recek se je zahvalil Andreju Fištravcu za zaupanje in podporo in za projekte, ki jih je zasnoval znotraj svojega mandata in se zdaj še izvajajo ali pa so še v pripravi, izpostavil pa je še: “Župan Arsenovič doslej še ni pričel nobenega lastnega projekta. Vse, kar je naredil doslej je, da se je pohvalil s projekti, začetimi pod prejšnjim županom in podražil praktično vse javne storitve. Svojim koalicijskim partnerjem je razdelil plačane funkcije v nadzornih svetih javnih podjetij in si s svojim nonšalantnim odrezavim obnašanjem zaprl marsikatera vrata. Podražitvena koalicija je ponovno na pohodu pred četrtkovo redno sejo in tudi tokrat v svetniški skupini ne bomo tiho.”

Andrej Fištravec pa je ob slovesu od aktivne vloge v mestni politiki dejal: “Na obdobje, ko so mi občani in občanke Maribora dvakrat zaupali mandat vodenja mesta, sem zelo ponosen. Delal sem po najboljših močeh in skušal zmeraj postaviti Maribor na prvo mesto. Veliko stvari, na katere sem opozarjal, so sedaj državna tema. Najbolj očitne pa so vsekakor teme podfinanciranja občin. Veseli me, da se zadnje leto realizirajo projekti, ki smo jih nastavili in začrtali v času mojega županovanja – Skate park, prenova Cafove ulice, podvoz pod Ljubljansko ulico, nadvoz nad Titovo cesto, kolesarske poti med MČ in KS in drugi. Trudili pa smo se, da s svojimi odločitvami ne bi preveč (finančno) obremenili meščanov in to nam je tudi uspevalo.” Poudaril je še, da je Maribor zapustil v dobri finančni kondiciji.

Oddaj komentar