FOTO in VIDEO: Medeni dan hkrati priložnost za predstavitev vpliva kohezijske politike na razvoj in življenje ljudi v lokalnem okolju

Zavod PIP Pravno in informacijski center Maribor se z mobilno razstavo trudi obiskovalcem približati EU, hkrati pa zbirajo mnenja in odzive občanov.

Danes smo jih zasledili na dogodku Medeni dan, ki se odvija v Sončnem raju v Malečniku. Med drugim so govorili tudi o zelenem prehodu. “Gre za ambiciozen načrt EU, kako rešiti okolje pred postopnim propadanjem. Nekatere negativne vplive vsega, kar smo ljudje storili, občutimo v vedno večjih vročinskih valih,” je dejal Matevž Hrženjak iz Zavoda PIP. Več v videoposnetku.

“Govoriš kohezijsko”

Lokalna akcijska skupina TOTI LAS je v tem programskem obdobju objavila šest javnih pozivov, in sicer 3 javne pozive za sklad EKSRP (Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja) in tri za sklad ESRR (Evropski sklad za regionalni razvoj). Skupno je odobrila 16 projektov in razdelila okoli 670 tisoč evrov. V večini se pri projektnih povezujejo partnerji iz različnih sektorjev, tako iz javnega, gospodarskega kot tretjega (nevladne organizacije in fizične sebe). Govorili smo z Doris Pavuna Stanko.

Na stojnici se danes predstavljajo trije uspešni lokalni projekti, ki so bili odobreni v okviru javnih pozivov TOTI LAS in tako podprte s sredstvi iz finančnega mehanizma CLLD (Community Led Local Development) oz. Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost.

To so projekti: Vzpostavitev turističnega produkta med vinogradi in čebelnjakom (MED IN VINO), program ohranjanja biodiverzitete in pristne kulturne krajine Pohorja (BARVE IN VONJI POHORJA), »Jem drugače, jem domače!«.

Tanja Verhovnik, koordinatorka barve in vonji Pohorja ter direktorica agencije Verus nam je predstavila prva omenjena projekta, ki se med seboj povezujeta. Predstavitev projektov pa v posnetku spodaj.

Zgodba o uspešnem črpanju kohezijskih sredstev je tudi zgodba Bogdana Maka in posestva Sončni raj. Obiskovalce Sončnega raja smo povprašali ali poznajo kakšen projekt, ki je sofinanciran s kohezijskimi sredstvi.

Razstavam bo sledilo deset piknikov, na katerih se boste lahko v neformalnem vzdušju pogovarjali s predstavniki Evropskega parlamenta in drugih inštitucij EU. “Na ta način bomo lahko neposredno vplivali na odgovorne politike. Po razstavah in piknikih pa bomo ob koncu leta izvedli Dialoge z državljani, na katerih boste imeli državljani priložnost razpravljati o ključnih temah, pomembnih za EU, z vrhunskimi strokovnjaki in politiki na lokalni, nacionalni in EU ravni,” so še sporočili v Zavodu PIP. Več o projektu Evropa na našem pragu TUKAJ.

Spremljate jih lahko na Facebook strani TUKAJ, informacije najdete tudi na njihovi spletni strani TUKAJ.

Oddaj komentar