Dogovor na področju zdravstva in socialnega varstva po oceni težak okoli 123 milijonov evrov

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Predvidene finančne posledice danes parafiranega dogovora med vlado in reprezentativnimi sindikati o višjih plačah so v okviru izhodišč za pogajanja ocenjene na 37 milijonov evrov za področje socialnega varstva ter 85,95 milijona evrov za področje zdravstva. Sredstva bodo med drugim zagotovljena iz državnega proračuna in zdravstvene blagajne.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo sredstva za področje socialnega varstva predvidoma v višini štiri milijone evrov zagotovili iz državnega proračuna, 17,4 milijona evrov pa iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Preostanek dviga mase za plače predstavlja znesek, ki vpliva na dvig cen za storitve institucionalnega varstva. Te se bodo zaradi višjih stroškov dela povečale v povprečju za 5,6 odstotka.

Predvidene finančne posledice dogovora za področje zdravstva v višini 85,95 milijona evrov bodo medtem v celoti krili iz sredstev ZZZS.

Dogovor o dvigu plač je po pojasnilu ministrstva v celoti usklajen s sindikati in prinaša tudi kakovostnejšo oskrbo denimo v domovih za starejše in centrih za usposabljanje, delo in varstvo.

Poleg dviga plač zajema tudi sistemiziranje in razporejanje zaposlenih na nova delovna mesta, kar bo pripomoglo k omejevanju odhodov zaposlenih. To zlasti velja za delovna okolja z največjimi obremenitvami. Na ministrstvu pričakujejo, da bo posledično več zanimanja za te poklice med mladimi.

Reprezentativna sindikata na področju zdravstva in socialnega varstva ter vlada so danes parafirali dogovor o nujnih ukrepih na področju plač, ki bo po podpisu aneksov k področnima kolektivnima pogodbama približno 35.000 zaposlenim prinesel višje plače. Najbolj se bodo zvišale bolnišničnim medicinskim sestram, in sicer za od tri do šest plačnih razredov.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar