Delež prehitrih voznikov se je najbolj zmanjšal v Markovcih

Ker se večina prometnih nesreč še vedno zgodi na regionalnih in lokalnih cestah, sta podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav že četrtič združili moči v vseslovenskem projektu “Skupaj umirjamo promet”. Med 12 občinami, v katerih so letos na novo postavili prikazovalnike hitrosti na izbranih odsekih, so bili pri zniževanju deleža prehitrih voznikov najuspešnejši v Markovcih (19 odst. točk manj prehitrih voznikov), najmanj pa v Postojni (1 odst. točka manj prehitrih voznikov).

V sklopu akcije Skupaj umirjamo promet po Sloveniji so postavili še 12 prikazovalnikov hitrosti. Neprilagojena hitrost je bila v lanskem letu najpogostejši vzrok za prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih sta življenje izgubili 102 osebi.

Aktualna statistika prometnih nesreč kaže, da je umirjanje prometa nujno potrebno. “V Zavarovalnici Triglav zato sofinancirajo prikazovalnike hitrosti Vi vozite MHP50, ki pomagajo umirjati promet. V štirih letih je največja slovenska zavarovalnica v sodelovanju s podjetjem Sipronika v projektu “Skupaj umirjamo promet” po vsej Sloveniji postavila že 68 prikazovalnikov hitrosti. V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, kjer so najbolj izpostavljeni najmlajši pešci, zlasti v okolici šol in vrtcev, so letos hitrost zniževali v 12 krajih,” so zapisali v sporočilu za javnost Zavarovalnice Triglav in dodali: “Med slednjimi so se najbolje odrezali vozniki na Ptujskem polju v Občini Markovci, kjer se je delež prehitrih voznikov po postavitvi prikazovalnika v poprečju najbolj znižal, najmanj pa so bili pripravljeni nogo umakniti s plina postojnski vozniki.

Skupaj umirjamo promet
Prikazovalniki hitrosti opozarjajo voznike na primerno hitrost vožnje, hkrati pa shranjujejo in obdelujejo podatke o prometu, ki so vidni na spletnem portalu www.vi-vozite.si. Tako sistem predstavlja učinkovito rešitev in pomembno orodje za analizo podatkov. “Rezultati umirjanja prometa so po naših izkušnjah najboljši tam, kjer sodelujejo skupaj različni deležniki: občine, policija, šole ter Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki na portalu redno spremljajo in analizirajo podatke in na podlagi tega ustrezno ukrepajo,” je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

S preventivo nad črne statistike
V Zavarovalnici Triglav se z raznovrstnimi aktivnostmi že vrsto let trudijo izboljšati črne statistike na slovenskih cestah. “S prikazovalniki hitrosti, s katerimi smo zdaj zares spletli razvejano mrežo po vsej Sloveniji, uspešno nagovarjamo tiste, ki so dojemljivi za tovrstne opomnike. Delež prehitrih voznikov se je v tem času na lokacijah, kjer stojijo prikazovalniki, v povprečju znižal za 5 do 7 odstotkov. To je ogromno, predvsem, če uspeh štejemo v nesrečah, ki smo jih uspeli preprečiti ali so zaradi upočasnitve blažje. Vzporedno ves čas raziskujemo vedenje voznika tako na simulatorju vožnje DRAJV, z opazovanjem, prek aplikacije DRAJV in v dialogu z voznikom. Le tako lahko razvijamo tudi nova orodja, kako nagovoriti še ostale voznike k umirjeni vožnji ,” je o dodatnih prizadevanjih v omenjenem projektu povedala Ana Cergolj Kebler, vodja projektov na področju cestne preventive v Zavarovalnici Triglav. Po podatkih Raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, ki jo je 2018 objavil Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, bi zgolj z zmanjšanjem povprečne hitrosti za dva odstotka vsako leto lahko ohranili do 7 življenj.

Oddaj komentar