Debata o državnem zboru danes tudi o predlogu za nedeljsko zaprtje trgovin

FOTO: Pixabay

Poslanci bodo na današnji redni seji DZ obravnavali predlog sprememb zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin, pa tudi predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih.

Veliko zanimanja pa bo gotovo požela razprava o zakonskem predlogu nedeljskega zaprtja trgovin.

DZ bo danes opravil tretje branje predloga novele zakona o trgovini, ki prinaša zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. Potem ko so poslanci pred počitnicami soglašali, da so lahko ob nedeljah odprte tudi tiste prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih delajo sami ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev, zdaj poskušajo predlagatelji, poslanci Levice, v zakonsko besedilo vrniti določbo, da je delo ob nedeljah dovoljeno le nosilcem trgovinske dejavnosti oz. prokuristom. V SMC pa so vložili dopolnilo, da so lahko trgovine ob nedeljah brez omejitev odprte do največ deset nedelj na leto. V kakšni obliki bo zakon sprejet, bo znano v torek.

Novela zakona o nalezljivih boleznih

Obravnavali bodo tudi novelo zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi skupina 38 poslancev iz SMC, SDS in DeSUS povečati precepljenost v Sloveniji. Odbor DZ za zdravstvo je v novelo vnesel nekaj dopolnil, s katerimi je tudi umaknil sprva predlagano določbo o obveznem celjenju zdravstvenih delavcev proti sezonski gripi. Med drugim pa ostaja določba o tem, da je za vključitev otroka v javno financirani vrtec opravljeno cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Približno štiri ure imajo poslanci na voljo za razpravo o spremembah zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. Predlog DS so z dopolnilom DeSUS na matičnem odboru popravili tako, da sedaj predvideva dvoodstotno izredno uskladitev pokojnin v decembru, in sicer ne glede na gospodarsko rast preteklega leta.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar