Danes opoldne bodo po Sloveniji maturanti zaplesali ulično četvorko

Po dveh letih, ko je epidemija covida-19 prekinila tradicijo, bodo maturanti točno opoldne po Sloveniji znova zaplesali ulično četvorko v okviru projekta Plesne zveze Slovenije. V Ljubljani bodo tradicionalno četvorko odplesali na Kongresnem trgu, udeležba pa bo za maturante brezplačna.

Slovenski maturanti so v preteklih letih na zadnji dan pouka za zaključne letnike tradicionalno na ulicah zaplesali četvorko, zadnji dve leti pa zaradi epidemije covida-19 po naših mestih ni bilo mogoče slišati Straussove melodije in spremljati plesnih korakov dijakov.

A danes točno opoldne bo Plesna zveza Slovenije (PZS) kot nosilec in koordinator projekta European Quadrille Dance Festival koordinirala ulično četvorko v Sloveniji in še petih drugih evropskih državah. Projekt PZS je zaživel leta 2005, ko so se Mariboru priključila štiri pobratena mesta (Kraljevo, Osijek, Szombathely in Gradec).

Letos bo še posebej slovesno, saj plesna zveza praznuje 20 let, odkar se je prvič zaplesala sinhrona maturantska ulična četvorka. Gre za edinstven evropski projekt, ki preko glasbe in enostavne plesne koreografije povezuje mlade širom Evrope, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pod okriljem zveze bodo mladi tako plesali v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, Velenju, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Črnomlju, Mirni, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Šentjerneju, Litiji in na Slovaškem, v Srbiji, na Madžarskem, Severni Makedoniji in Črni gori.

Plesna zveza Slovenije je tudi imetnik zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju v letih 2009, 2010 in 2011. Rekordna znamka iz leta 2011 s 33.202 udeleženci še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

V Ljubljani bo maturantska četvorka potekala pod imenom Parada ljubljanskih maturantov 2022. Po pritisku dijakov na eno izmed ljubljanskih plesnih šol, ki je v preteklosti razburila javnost z zaračunavanjem previsokih cen za udeležbo, je tokratni uradni organizator dogodka Dijaška skupnost Ljubljana, ki povezuje vse ljubljanske dijake in spada pod Študentsko organizacijo Univerze (ŠOU) v Ljubljani.

Za predvajanje četvorke in radijski prenos v vse kraje bo poskrbel Radio Slovenija International, ki se bo od 11.30 javljal v živo s prizorišč v tujini in Sloveniji.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar