Ukrepi UM: Na nekaterih mariborskih fakultetah že študij na daljavo

Na Univerzi v Mariboru ostajajo pri odločitvi, da bodo zaradi novega koronavirusa odpovedali vsa predavanja šele takrat, ko bodo razglašene izredne razmere. So pa prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa bo pedagoški proces potekal na daljavo.

Dekan filozofske fakultete Darko Friš je poleg splošnih ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom, ki so bila sprejeta na ravni univerze, danes odredil tudi prestavitev študijskega procesa na njihovi fakulteti v spletno okolje. To pomeni, da so od danes odpovedane vse oblike pedagoškega procesa na filozofski fakulteti v fizični obliki.

“Izvajalce in izvajalke študijskega procesa prosimo, da v največji možni meri nadomestijo študijski proces bodisi z delom preko elektronske učilnice ali na drugačen način z delom na daljavo tako, da študentkam in študentom naložijo samostojno delo od doma,” je zapisal v sprejetem sklepu, ki velja do preklica.

Kmalu zatem so se podobno odločili še na pedagoški fakulteti in fakulteti za naravoslovje in matematiko. Vse tri fakultete so v stavbi na Koroški cesti in soočene z večjim številom študentov v majhnih predavalnicah. Slednje naj bi bil glavni razlog za odločitev za prehod na izvajanje pedagoškega procesa na daljavo.

Na Univerzi v Mariboru so v torek zaradi novega koronavirusa prepovedali zbiranje več kot sto ljudi v zaprtih prostorih in vsa zbiranja, ki niso vezana na tekočo izvedbo pedagoškega procesa. Za splošno odpoved predavanj pa se niso odločili. “Za takšen ukrep se ne bomo odločili, dokler ni na nacionalni ravni razglašenih izrednih razmer,” so navedli.

Danes je rektor Zdravko Kačič članicam univerze dodatno sporočil, da je treba glede na izdano odredbo ministrstva za zdravje odpovedati vsa predavanja, seminarje in vaje, ki se jih udeleži več kot 100 ljudi, ter jih ustrezno nadomestiti z izvajanjem v manjših skupinah, z drugimi oblikami pouka na daljavo ali z njihovo izvedbo po prenehanju nevarnosti širjenja koronavirusa.

V kolikor bo pristojno ministrstvo določilo, da je potrebna izvedba celotnega pedagoškega procesa na daljavo, bo univerza temu sledila, lahko pa že sedaj odločajo o tem posamezne fakultete. “Fakultete se lahko po posvetu z rektorjem odločijo za ukrepe, ki vplivajo na organizacijo dela, med drugim tudi za odpoved pedagoškega procesa v fizični obliki do preklica, če tako narekujejo okoliščine, v katerih ta fakulteta deluje,” so na rektoratu univerze navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Zaposlenim in študentom odsvetujejo vsa potovanja na območja z novim koronavirusom. Fakultete, ki izvajajo pedagoški proces v zdravstvenih in socialnih institucijah, so dolžne upoštevati njihova specifična navodila in sprejeti vse ukrepe za zaščito svojih zaposlenih delavcev in študentov. Zaposleni in študenti so tudi prejeli navodila, kako preprečiti okužbo s koronavirusom z izvajanjem vsakodnevnih preventivnih ukrepov ter kako ukrepati, če so bili na območju, kjer je prisoten koronavirus.

Po neuradnih navedbah časnika Večer je nekaj zaposlenih na pedagoški fakulteti že v samoizolaciji. Eden od zaposlenih na tej fakulteti naj bi bil namreč v neposrednem stiku z okuženim s koronavirusom, nato pa še z nekaj osebami s fakultete, ne pa tudi študenti. Vsi naj bi bili v samoizolaciji doma in brez vsakih simptomov.
Vir:Lokalec.si

Oddaj komentar