Četrtina rednih uporabnikov interneta ne ve, ali ima na telefonu varnostni program

Sedemindvajset odstotkov rednih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 74 let ne ve, ali imajo na svojem pametnem telefonu nameščen varnostni program, je pokazala raziskava, ki jo je med prvim valom epidemije covida-19 opravil Surs. Štirje odstotki so na pametnem telefonu zaradi virusa ali drugih vrst sovražnih programov izgubili podatke.

Kot so pred dnevom varne uporabe interneta, ki bo prihodnji torek, sporočili iz Statističnega urada RS (Surs), je v prvem lanskem četrtletju, ko je izbruhnil prvi val epidemije, internet redno uporabljalo 87 odstotkov oseb, starih med 16 in 74 let, kar je bilo enako povprečju EU.

Delež rednih uporabnikov interneta se je glede na leto 2019, ko je internet redno uporabljalo 83 odstotkov oseb v tej starostni skupini, povečal v vseh starostnih skupinah razen v skupini med 16 in 24 let, kjer je ostal nespremenjen pri 99 odstotkih.

Najbolj se je delež povečal v starostni skupini nad 50 let

Najbolj se je delež povečal v starostni skupini med 55 in 64 let, in sicer za devet odstotnih točk na 79 odstotkov. Sledili so posamezniki v starosti med 35 in 44 let, pri katerih se je delež rednih uporabnikov interneta povečal za štiri odstotne točke na 98 odstotkov, in posamezniki v starosti med 65 in 74 let, kjer se je za štiri odstotne točke na 51 odstotkov.

Z vidika statusa uporabnikov interneta so internet redno uporabljali v največjem deležu učenci, dijaki in študenti (99 odstotkov). Med zaposlenimi in samozaposlenimi je bilo takšnih 96 odstotkov, med upokojenci pa 62 odstotkov.

Veliko izobraževanja preko interneta

V prvem lanskem četrtletju se je prek interneta izobraževalo v okviru izobraževanja, službe ali iz zasebnih namenov 30 odstotkov oseb, starih med 16 in 74 let, kar je štiri odstotne točke več od povprečja EU in sedem odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. 26 odstotkov jih je za izobraževanje uporabilo spletno učno gradivo, devet odstotkov se jih je udeležilo spletnega tečaja, prav toliko jih je komuniciralo prek izobraževalnih spletnih strani ali portalov s predavatelji ali študenti.

V prvem lanskem četrtletju je bilo med rednimi uporabniki interneta, starimi med 16 in 74 let, 52 odstotkov takih, ki so imeli na pametnih telefonih nameščen varnostni program. 43 odstotkov jih je imelo varnostni program samodejno naložen ali ponujen z operacijskim sistemom. Devet odstotkov je bilo takih, ki so si sami namestili varnostni program ali jim je to pomagal narediti kdo drug. 27 odstotkov jih je odgovorilo, da ne vedo, ali imajo nameščen varnostni program, 11 odstotkov pa jih na pametnem telefonu ni imelo nameščenega varnostnega programa.

Delež ljudi ne uporablja elektronskega identifikacijskega postopka

Delež vprašanih, ki so v prvem lanskem četrtletju na pametnih telefonih zaradi virusa ali drugih vrst sovražnih programov izgubili informacije, dokumente, slike ali druge podatke, je dosegel štiri odstotke. Največ oseb, ki so zaradi virusa ali drugih vrst sovražnih programov izgubile podatke, je bilo v starostni skupini med 25 in 34 let, najmanj pa v skupini med 55 in 64 let.

Enega od elektronskih identifikacijskih postopkov je v navedenem obdobju uporabilo 94 odstotkov rednih uporabnikov interneta. Povprečno šest od stotih jih medtem ni uporabljalo nobenega elektronskega identifikacijskega postopka.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar