Cena kurilnega olja od danes znova začasno regulirana

Slika je simbolična

Država z današnjim dnem po petih letih in pol znova začasno regulira cene ekstra lahkega kurilnega olja. Podlago za to ji daje uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, po kateri je marža trgovcev za kurilno olje omejena na največ šest centov na liter. Za ponovno regulacijo se je odločila zaradi rasti cen energentov in začetka kurilne sezone.

Cene kurilnega olja se bodo oblikovale na podlagi v uredbi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja brez dajatev.

Za prvi izračun povprečne 14-dnevne prodajne cene se tako upošteva obdobje od 25. oktobra do 5. novembra. Danes je tako prvi dan, ko bo veljala regulirana cena kurilnega olja. Uredba, ki jo je vlada sprejela 20. oktobra, veljati pa je začela dan pozneje, sicer velja tri mesece.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob odločitvi vlade za ta korak pojasnil, da jih je vodila analiza cen v obdobju od leta 2016, ko je vlada začela s postopno deregulacijo cen naftnih derivatov. Aprila 2016 je država najprej sprostila marže pri kurilnem olju in 98-oktanskem bencinu, novembra 2016 je sprostila cene goriv na območju avtocestnega križa in hitrih cest, z oktobrom lani pa še v preostalem delu Slovenije.

Medtem ko se marže za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo niso občutno povečale, se je cena kurilnega olja od leta 2016 povečala za približno 69 odstotkov, pri tem za 64 odstotkov iz naslova dviga cen na svetovnem trgu, preostalo predstavljajo marže. Te so se zvišale s šest na 15 centov za liter, je oktobra pojasnil Počivalšek.

Ker je pred začetkom kurilne sezone večja nevarnost občutnejšega dviga cen, se je vlada po njegovih besedah odločila začasno zamrzniti marže na ravni iz leta 2016. “Nadaljnji ukrepi pa bodo odvisni od gibanja cen,” je takrat še dejal Počivalšek.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar