“Bodi zvezda, ne meči petard”

Veseli december se bliža vrhuncu. Pred nami so božično-novoletni prazniki, ki jih spremljajo tudi glasni poki in (žal še vedno) poškodbe. 

Kot vsako leto tudi letos policija s projektom “Bodi zvezda, ne meči petard” opozarja na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov. Policisti ob tej priložnosti pozivajo k pravilni in predvsem varni uporabi pirotehničnih sredstev.
Kot je povedal Boris Lukežič iz sektorja uniformirane policije PU Maribor, so znotraj projekta “Bodi zvezda, ne meči petard”, ciljna skupina predvsem otroci 5. in 6. razredov osnovnih šol. Letos je bilo po šolah razdeljenih tudi okrog 500 plakatov, ki s sloganom “Željo po hrupu lahko izživiš tudi drugače” poskušajo zmanjšati uporabo izdelkov z učinkom poka. Akciji se je, kot ambasador, pridružil tudi svetovni prvak v motokrosu in vrhunski športnik Tim Gajser.
petarde2
Tim Gajser
Dolgoletno osveščanje o nevarnosti pa je že obrodilo sadove. “V preteklem letu nismo v UKC Maribor obravnavali nobene poškodbe zaradi uporabe pirotehnike,” pravi predstojnik Oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo UKC Maribor Erik Vrabič.
petarde
Petarde
Kot je pojasnil, so žrtve nepremišljene uporabe petard najpogosteje moški, stari okrog 30 let. “Premalo se zavedamo kakšno vrednost predstavljata dve zdravi roki in izpostavil, da je zdravljenje najpomembnejših okončin izredno zahtevno in dolgotrajno,” pravi Vrabič.
Letos so uzakonili tudi nekaj sprememb. Ognjemetne izdelke kategorije F1 je mogoče kupiti med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Oddaj komentar