Banka Slovenije bo danes predstavila svoje najnovejše napovedi gospodarskih gibanj

Vir: Facebook Banka Slovenije

Banka Slovenije bo danes predstavila svoje najnovejše napovedi gospodarskih gibanj. Konec marca, torej kmalu po razglasitvi epidemije covida-19, so v centralni banki ocenili, da bo cena pandemije za slovensko gospodarstvo visoka. Takrat so višino letošnjega padca BDP ocenjevali na šest do 16 odstotkov, danes je pričakovati natančnejšo oceno.

V Banki Slovenije so konec marca pojasnili, da bodo lahko natančnejšo oceno podali po sprejemu in uveljavitvi slovenskih in evropskih ukrepov za ublažitev posledic ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa oz. koronavirusne bolezni.

Zdaj so okoliščine bolj jasne. DZ je tako potrdil tri pakete protikoronskih ukrepov, obsežni ukrepi so bili že dogovorjeni tudi na evropski ravni, o še večjem svežnju za okrevanje gospodarstva po krizi naj bi se članice dogovorile v naslednjih mesecih. Ambiciozno je ukrepala tudi Evropska centralna banka, predvsem s pandemičnim programom odkupovanja obveznic, ki ga je zagnala marca, ta teden pa povečala in podaljšala.

Banka Slovenije bo tako lahko dala jasnejšo oceno gibanja obsega BDP v tem letu. Pri oceni ji bodo v pomoč tudi podatki statističnega urada s konca maja. V prvih treh mesecih leta se je tako slovenski BDP realno medletno skrčil za 2,3 odstotka, po desezoniranih podatkih pa za 3,4 odstotka.

Urad za makroekonomske analize in razvoj sicer za letos trenutno napoveduje 8,1-odstoten padec BDP, v naslednjih tednih pa naj bi napoved osvežil. Mednarodni denarni sklad Sloveniji napoveduje osemodstotni upad gospodarske dejavnosti, Evropska komisija sedemodstotnega, Evropska banka za obnovo in razvoj pa 5,5-odstotnega.

Za prihodnje leto domače in tuje ustanove napovedujejo okrevanje, a se precej razlikujejo v ocenah njegove dinamike. Napovedi tako segajo od okoli triodstotne pa do skoraj sedemodstotne rasti.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar