Agencija za varnost prometa ob odprtju občinskih meja svetuje previdnost na cesti

FOTO: Pixabay.com

Agencija za varnost prometa je pred današnjim začasnim odprtjem občinskih in regijskih meja po vsej državi, ki veljajo od 12. ure do petka do 20. ure, ljudi pozvala, da pred odhodom na pot spremljajo razmere na cestah. Za danes in v petek so namreč napovedane spremenljive vremenske razmere, možno je tudi sneženje.

Vlada je kljub ukrepom za zajezitev epidemije covida-19 začasno dovolila gibanje po državi in druženje do šest oseb iz največ dveh gospodinjstev na zasebnih površinah, v kar pa se ne štejejo otroci, mlajši od 15 let. Vse druge omejitve in prepovedi ostajajo v veljavi, tudi prepoved gibanja na prostem med 21. in 6. uro.

Agencija za varnost prometa je zato vse, ki se odpravljajo na pot, pozvala, da pred odhodom spremljajo razmere na cestah, saj se bodo vremenske razmere ponekod močno spreminjale.

Obvezna je zimska oprema

Glede na aktualne napovedi bo sprva deževalo v zahodni ter deloma osrednji in južni Sloveniji, zvečer in v noči na petek se bodo padavine okrepile in razširile na vso državo, meja sneženja pa se bo spuščala.

Vozniki naj zato poskrbijo za dobro pripravo vozila, obvezna je tudi zimska oprema. Kot poudarjajo na agenciji, morajo ljudje na cesti poskrbeti za lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih, če so uživali alkohol, pa naj ne gredo za volan.

Prilagodite vožnjo razmeram

Vožnjo naj prilagodijo razmeram, še posebej v času megle, dežja, sneženja in zmanjšane vidljivosti, pri tem pa naj vozijo tudi na ustrezni varnostni razdalji. Pripeti naj bodo z varnostnim pasom, na vsaki, tudi najkrajši poti in za vse osebe v vozilu, nikakor pa naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnih telefonov. Posebej naj bodo na cesti pozorni na najbolj ranljive v prometu, torej pešce in kolesarje, so še dodali na agenciji.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar