20 najvišjih plač v UKC Maribor

V UKC Maribor so v času epidemije izplačali 22,3 milijona evra covid dodatkov. Preverili smo tudi, katerih je 10 najbolj plačanih zdravnikov in 10 zdravstvenih delavcev. Neuradno smo izvedeli, da naj bi bilo med najboljše plačanimi le malo takšnih, ki delajo na covid oddelku. Imen najbolje plačanih ne želijo razkriti.

Med zdravniki ima najvišjo plačo zdravnik specialist iz skupne službe kirurških oddelkov

Iz Univerzitetnega kliničnega centra so za lokalec.si pripravili seznam 10 plačanih delavcev zdravstvene nege in zdravnikov. Posredovali so nam bruto plače za mesec januar 2021. Plače so končne, z vsemi dodatki, ki so jih zdravstveni delavci in zdravniki prejeli.

Najvišjo plačo, v višini 15.628,70 evra bruto, ima višji zdravnik specialist iz skupne službe kirurških oddelkov. Z nekaj manj, in sicer 15.299,51 in 15.186,72 evra bruto, mu na drugem in tretjem mestu, sledita višja zdravnika specialista, zaposlena na oddelku za pljučne bolezni.

In kakšne so najvišje plače med zdravstvenimi delavci?

Med zaposlenimi ima najvišjo plačo diplomirana medicinska sestra iz skupne službe klinike za ginekologijo in perinatologijo. Zasluži 9.007,84 evra bruto, kar predstavlja 4.685,65 evra neto. Z 8.998,10 evra ji sledi diplomirana medicinska sestra iz odseka za otroško kirurgijo. Sledi ji diplomirana sestra iz službe za zdravstveno nego z 8.646,08 evra neto.

 

Na njih smo se obrnili ponovno in jih zaprosili za imena in priimke zgoraj omenjenih. Prejeli smo odgovor: “Ko so se v javnosti pričele pojavljati informacije o višinah bruto prejemnikov, so bili naši zaposleni izpostavljeni različnim oblikam groženj, tudi uničevanju premoženja. Zaradi osebne integritete in varnosti zaposlenih zdravstvenih delavcev, za katere obstaja bojazen, da bodo z razkritjem imen še večja tarča raznih oblik neupravičenega pritiska in šikaniranja ter celo telesnega ogrožanja osebnih podatkov ne moremo podati.”

Danes smo jih poslali dodatna vprašanja, in sicer smo jih prosili, da nam povedo, koliko od teh zaposlenih dela na covid oddelku, saj naj bi bilo po naših neuradnih informacijah med najboljše plačanimi le malo takšnih, ki delajo na covid oddelku. Njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Za dodatke zaposlenih 22,3 milijona evra

Na UKC Maribor smo se obrnili tudi z vprašanjem, koliko sredstev je bilo izplačanih za krizne covid dodatke. Pojasnili so nam, da so iz naslova dodatka, skladno z 11. točko 39. čl. kolektivne pogodbe za javni sektor, ki določa dodatke za nevarnost in posebne obremenitve, izplačali skoraj 18,4 milijona evrov dodatkov. Ob tem so za portal lokalec.si pojasnili, da je število zaposlenih, ki so upravičeni do dodatka v posameznem mesecu, odvisno od števila zaposlenih, ki so delo opravljali in so bili izpostavljeni rizičnim razmeram.

V 11. členu prej omenjene pogodbe je sicer zapisano: “Dodatek za delo v rizičnih razmerah
(območje vojne nevarnosti, nevarnosti terorističnih napadov z biološkimi agensi, demonstracij, naravnih nesreč, epidemij in epizootij) v višini 65% urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.”

Iz naslova Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, je bilo izplačanih skoraj 3,9 milijona evra. “Število zaposlenih, ki so upravičeni do dodatka za neposredno delo s COVID-19 pacienti v posameznem mesecu je odvisno od števila zaposlenih, ki so dejansko delali s pacienti, pri katerih obstaja sum na okužbo s COVID-19 oziroma je ta potrjena,” še zapišejo ob tem.

UKC Maribor je, kot so povedali za lokalec.si, za dodatke v epidemiji odštel 22.292.843,69 EUR.

Oddaj komentar