VIDEO: Maribor hard core fest

Rok Lampe

Posameznik, ki se ne more popolnoma poistovetiti z vrednotami, ki jih narekujejo obstoječe hegemonske strukture, potrebuje nek prostor v katerem lahko izrazi nezadovoljstvo in opozori na nepravičnosti, ki jih porajata politični in družbeno-ekonomski sistem. Eden izmed tovrstnih prostorov, ki služi nenasilnemu opozarjanju in konfrontaciji s sistemom, je prav gotovo kulturni prostor, ena izmed oblik izražanja pa glasba.

Ena takšnih glasbenih zvrsti, ki vselej opozarja na zablode in nepravičnosti političnega in družbeno-ekonomskega sistema, je hardcore, ki brezkompromisno družbi nastavlja ogledalo v katerega se je velikokrat težko pogledati. Hardcore sicer sestavljajo številne podzvrsti, vsem pa je skupna težnja po spremembi vrednostnega sistema moderne zahodne družbe. Poslušalec oziroma podpornik hardcore glasbene filozofije se namreč poistoveti z vrednotami in normami, ki jih zagovarja hardcore glasbena zvrst, te pa se nato večinoma izražajo v njegovem življenjskem stilu.

Umetnost kot ključna komponenta človeškega življenja
Umetnost je ključna komponenta civiliziranega človeškega življenja, saj ravno sposobnost umetniškega izražanja loči človeka od ostalih živih bitij. Človek ustvarja umetnost zaradi ugodja oziroma nekega notranjega vzgiba, preko katere izraža svoje mnenje in občutke. Občutke ugodja in strinjanja oziroma pripadnosti pa ob konzumiranju umetnosti, občuti tudi širša množica.
Hardcore je ena izmed značilnejših oblik glasbene umetnosti, ki zaradi svojega direktnega referiranja na družbeno-politične probleme, velja za precej angažirano. In prav zaradi tega je danes aktualna in na nek način potrebna, kot še nikoli doslej. Zato ne čudi, da ima tudi Maribor, ki že od nekdaj velja za uporniško mesto, svoj festival hardcore glasbe. Tako se je v mesecu decembru odvil že osmi Maribor Hard Core fest, katerega idejni oče je Rok Lampe, ki je za naš medij strnil tudi nekaj misli. Več v priloženem videu.

Oddaj komentar