VIDEO: Čustveno slovo od Oliverja Dragojevića v Splitu

Vir: YouTube

Včeraj je žalovala vsa Hrvaška. Na tisoče ljudi se je včeraj od preminulega hrvaškega glasbenika Oliverja Dragojevića poslovilo na splitski rivi. Dragojevićevo krsto so nato iz Splita s katamaranom popeljali v njegov rojstni kraj Vela Luka na otoku Korčula, kjer ga bodo danes v družinskem krogu pokopali.

Dragojević je svojo zadnjo pot začel v cerkvi Svetega Frane, kjer je bila pozno popoldne žalna maša. Zatem so krsto prepeljali čez znano splitsko rivo do pomola svetega Nikole v splitskem pristanišču. V žalost odetem Splitu je bilo je slišati molitve in tiho petje Dragojevićevih uspešnic, kot so Vjeruj u ljubav, Sve bih dao da si tu, Ča je život vengo fantažija in druge.

Zvonili so cerkveni zvonovi, slišati je bilo ladijske sirene. Z zvonika enega od simbolov Splita, cerkve svetega Duje, so izobesili zastavo z Dragojevićevo podobo. Navijači splitskega nogometnega kluba Hajduk so v pristanišču prižgali bakle v Oliverjevo čast.

Okrog 20. ure je katamaran ob znani pesmi Vela Luka popeljal krsto pokojnega Dragojevića proti Korčuli, in sicer v spremstvu ladij hrvaške vojaške mornarice, policije in pristaniških oblasti ter stotine plovil domačinov. Katamaran bodo s čolni spremljali tudi prebivalci otokov Brač, Šolta, Hvar in Vis.

Pogreb bo potekal danes v krogu družine in najbližjih prijateljev v ob 18. uri na pokopališču v Veli Luki.

Na Hrvaškem so včerajšnji dan zaradi smrti velikana hrvaške glasbe razglasili za dan žalovanja. Mnoge radijske in televizijske postaje so predvajale posebne programe z Dragojevićevo glasbo.

Na žalni slovesnosti v hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Splitu so se od Dragojevića poslovile mnoge znane osebnosti iz hrvaškega javnega življenja, med njimi tudi celoten državni vrh, predsedniki parlamenta, države in vlade Gordan Jandroković, Kolinda Grabar-Kitarović in Andrej Plenković.

Posebej ganljivo se je od Dragojevića v nagovoru v HNK poslovil njegov dolgoletni prijatelj in sodelavec na številnih glasbenih projektih Zlatan Stipišić Gibonni. “Želel bi povedati svojemu kapetanu, da je vse tako kot mora biti in, da je vso to morje samo zate…,”  je povedal Gibonni, ki je ob tem tudi potočil solzo.

Dragojević je v 71. letu starosti za posledicami raka na pljučih v nedeljo preminil v splitski bolnišnici.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar