Vlada utegne danes odločati še o sprostitvi nekaterih drugih ukrepov

Vir: sds.si

Potem ko je vlada v sredo na dopisni seji že sprejela odlok, s katerim dopušča nekatere športe v domači občini in vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine, utegne danes odločati še o sprostitvi nekaterih drugih ukrepov. To bo odvisno od današnjih podatkov o številu okuženih z novim koronavirusom ter stanja v bolnišnicah.

Svetovalna skupina v okviru ministrstva za zdravje bo danes ob upoštevanju podatkov o številu okuženih v zadnjih dveh dneh ter številu hospitaliziranih ocenila, ali se pozitivni trendi nadaljujejo, je na sredini večerni novinarski konferenci napovedal uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je sicer v minulih dneh napovedala morebitno sproščanje nekaterih ukrepov s prihodnjim ponedeljkom. V soboto bo tako začel veljati nov odlok, s katerim vlada dopušča nekatere športne aktivnosti v občini prebivanja in vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v sredo v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavil zadržanost. Povedal je, da prvi val rahljanja ukrepov pri nas vključuje tudi odprtje nekaterih trgovin z do 400 kvadratnimi metri po vzoru Avstrije in delo v gradbeništvu. Za zdaj se niso odločili za sproščanje javnega transporta ter odpiranje šol, vrtcev in fakultet.

Je pa vlada v sredo podaljšala veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj do 17. junija ter prepovedala izvajanje tehničnih pregledov do 17. maja.

Gantar je v sredo povedal, da so predvidene sprostitve usklajevali z Nacionalnim inštitutom za zdravje in strokovno skupino ministrstva za zdravje ter s predstavniki gospodarstva in obrtne zbornice. Pri tem so postavili v ospredje odgovornost delodajalcev in zaposlenih, ki morajo poskrbeti za ustrezno varnost in organizacijo dela s ciljem preprečitve prenosa okužbe na delovnem mestu.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar