Jutri s Pohorja prihaja dedek Mraz

Mariborčani že tradicionalno vsako leto sredi decembra pričakajo dedka Mraza na Snežnem stadionu pod Pohorjem. Dobri mož se bo jutri popoldne skupaj pravljičnimi bitji spustil s Pohorja in nato vse do 29. decembra obiskoval otroke po vrtcih, šolah in bolnišnicah.

 

Tradicijo že vrsto let vzdržuje Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor. Kot pravijo na ZPM so prve medijske zapise o takšnem dogodku v Mariboru našli v letu 1948. Takrat so otroci dedka Mraza pričakali na današnjem Trgu generala Maistra v središču mesta. Ko je bila vzpostavljena Pohorska vzpenjača, pa so dogodek preselili ob vznožje Pohorja.

Mariborski dedek Mraz ohranja videz, kot ga je v 50. letih prejšnjega stoletja naslikal slikar Maksim Gaspari. Vsako leto pride s pomočniki živalicami, snežinkami, vilami, škrati in z njihovo pomočjo obiskuje otroke.

Prihod dedka Mraza v praznično okrašeni kočiji na Snežni stadion je napovedan ob 17. uri. Na podoben način se bo dobri mož 29. decembra poslovil od mariborskih otrok, a na Trgu Leona Štuklja v središču mesta.

 

Oddaj komentar