FOTO in VIDEO: Na Ta veseli dan kulture so v Pokrajinskem muzeju Maribor pokazali svoje razstave

Direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren na odprtju razstave Zlitje Fusion ob Ta veselem dnevu kulture

Danes, 3. 12. 2021, so na Ta veseli dan kulture v Pokrajinskem muzeju Maribor zagnali tradicionalni projekt Gugalnik idej in odprli razstavo Zlitje – Fusion Slikarke Cvetke Hojnik.

Projekt Gugalnik idej z zbirko pohištva umetnike nagovarja k samoizpraševanju o tem, kako dediščina deluje na njihovo ustvarjalnost, kako jih nagovarja in kako jih spreminja. Spodbuja jih, da se odzovejo na ustvarjalnost, ki je zakodirana v zbirki pohištva in s tem vzpostavijo dialog med institucionalizirano kulturno dediščino in živo kulturno ustvarjalnostjo.

Večkrat nagrajena slikarka Cvetka Hojnik je navdih za razstavo Zlitje – Fusion našla v kvadratnih ali pravokotnih oblikah pohištva, ki so postali navdih za slikarske temeljnike, različne teksture na razstavljenih slikah pa simbolno nakazujejo intarzije in vzorce na pohištvenih elementih.

Kvadrat, osnova za sestavljanje slik, je sporočilo trdnosti in stabilnosti. Slike niso preproste dvodimenzionalne slikovne ploskve, so površina, odprta za nadgradnjo in pripravljena za vstop v tretjo dimenzijo. Na njih se prepleta nežna ženskost in trda moška podoba, materialni in duhovni svet, minljivost in večnost.

Na Ta veseli dan kulture, s katerim slovenske kulturne institucije obeležujejo rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, si lahko obiskovalci brezplačno ogledajo razstave Pokrajinskega muzeja Maribor. Poleg stalnih razstav v gradu si lahko v Kinu Partizan ogledajo občasno razstavo Vino naše vsakdanje, na interaktivni digitalni mizi pa se seznanijo z zgodovinskimi pojedinami od 15. do 20. stoletja.

Za nekatere obiskovalce, ki so prišli na odprtje razstave, pa so bile umetniške slike tudi presenečenje.

A prav to je ne nazadnje tudi naloga umetnosti – daje človeku ne samo možnost občudovati, ampak ga tudi provocira in spodbuja k razmišljanju.

Oddaj komentar