Delavci migranti ne vedo, kako domov brez karantene in kam na testiranje

Slika je simbolična

Slovenci, ki delajo v Avstriji, so po sprejetju novih pravil glede prehoda meje v veliki negotovosti. Ne vedo, kje bodo lahko opravili test na novi koronavirus, ki bo od srede obvezen za pot v Avstrijo. Ker so bili na hitro sprejeti novi pogoji za vstop v Slovenijo, pa ne vedo, če se bodo lahko danes vrnili domov brez obvezne karantene.

Dejstvo, da je za prestop meje v Avstrijo obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus, je v trenutnih razmerah po besedah predsednika Sindikata delavcev migrantov Slovenije Maria Fekonje pričakovano in v tem ne vidijo težav. “Ljudje so že sprejeli dejstvo, da se bodo morali testirati. Problematična pa je izvedba,” je povedal za STA.

Večina terminov že zasedenih

Pojasnil je, da to pomeni enkrat tedensko testiranje do 35.000 ljudi, trenutno pa je že večina terminov pri avstrijskih službah, ki opravljajo testiranje, naslednji teden že zasedena. “Pa verjetno še niti polovica ljudi ni prijavljenih,” je dejal Fekonja.

Po avstrijskem vladnem odloku so za vstop v Avstrijo brez obvezne karantene veljavni zgolj testi, opravljeni v Avstriji. Težava pa je, da se z naslovom in telefonsko številko v Sloveniji ni mogoče prijaviti na testiranje tam. Po neuradnih navedbah naj bi po novem lahko tudi slovenski zdravstveni domovi izdajali potrdila, kakršne izdajajo v Avstriji, a uradne potrditve po besedah Fekonje še niso dobili. Vsi ti testi so hitri antigenski in plačljivi.

Vlada ne dopušča izjem 

“Kako bo to izvedljivo, ne vem. Če se bodo ljudje lahko testirali v Avstriji ali pri nas, se bo delo mogoče malo porazdelilo. Vsaj prvi teden. Ne vem pa, kako bo to delovalo v prihodnjih tednih, ko bo moralo biti to kontinuirano urejeno,” je pojasnil predsednik sindikata.

Želi si, da bi bile izjeme za ljudi, ki so že prebolele covid-19, a avstrijska vlada tega zaenkrat ne dopušča.

Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se bodo morali enkrat tedensko registrirati in ob tem predložiti negativen izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni. Registracija bo možna od nedelje, 7. februarja, obvezna pa bo od srede, 10. februarja. Testiranje je mogoče opraviti tudi 24 ur po prihodu v državo, kar velja tudi za dnevne migrante.

Sprejete spremembe čez noč

Dodatno se je njihov položaj zapletel potem, ko je slovenska vlada v sredo zvečer sprejela spremembe odloka o pogojih za vstop v Slovenijo, ki predvidevajo manj izjem za vstop v državo brez karantene in negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom. Pri štirih skupinah, med drugim pri čezmejnih dnevnih migrantih in tistih, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, je od danes obvezen negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.

“To je bilo sprejeto kar čez noč. Če bodo kontrole na meji za vstop v državo, bodo danes najverjetneje vsi delavci migranti šli v karanteno,” je izpostavil Fekonja. “Upamo, da bodo vsaj toliko pošteni in ne bo stroge kontrole vsaj do srede,” je dodal.

Pojasnil je, da je sindikat na slovenske oblasti še pred sprejetjem omenjenega odloka naslovil prošnjo, naj ukrepe uskladijo z avstrijsko stranjo, a ga niso uslišale.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar