Borštnikovo srečanje vstopa v zadnji konec tedna

Gibanje, Foto: Peter Uhan

Borštnikovo srečanje vstopa v zadnji konec tedna, ki bo ponudil predstave in dogodke v tekmovalnem, študentskem in spremljevalnem delu sicer obsežnega festivalskega programa. V soboto, 17. junija, bosta na sporedu razprodani tekmovalni predstavi Otroci v produkciji SNG Drama Ljubljana, ki bo ob 19. uri na ogled na Malem odru, in Gibanje, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Cukrarne, potekala pa bo v ambientu Kulturne četrti Minoriti – Pod hrastom, ob 21. uri.

Razprodane dvorane in bučni aplavzi

»Letošnje Borštnikovo srečanje znova potrjuje, da je slovensko gledališče na visoki ustvarjalni ravni, odpira aktualna vprašanja, ki zadevajo današnjega človeka in to počne na umetniško vznemirljive gledališke načine. Še posebej nas je razveselil letošnji izjemni odziv občinstva, številne predstave so razprodane, študentje so znova pomembni del festivalskega dogajanja. To razumem kot izraz podpore slovenskemu gledališču, gledališkim ustvarjalkam in ustvarjalcem in tudi Borštnikovemu srečanju,« je povedal Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje

Na ogled bosta še dve študentski produkciji, v petek, 16. junija, ob 21. uri bo na Komornem odru na sporedu drama Zločin na Kozjem otoku Uga Bettija, v soboto, 17. junija, ob 20. uri pa si bodo obiskovalci v Dvorani Frana Žižka lahko ogledali avtorski projekt z naslovom Nekje daleč nekaj bo.

Nekje daleč nekaj bo (Foto: Željko Stevanić)

V soboto, 17. junija, bo svoje festivalsko gostovanje v Mariboru zaključil letošnji festivalski gost, grški režiser in performer Euripides Laskaridis, ki se v svojih intermedijskih in gledaliških projektih posveča različnim tematikam, med katerimi izstopata zlasti smešenje in transformacija. Dvodnevni delavnici bo izvedel za študente AGRFT, s katerimi bo odkrival njihove ustvarjalne potenciale. V Kazinski dvorani bo ob 17.30 sledila projekcija Laskaridisovega dokumentarnega filma z naslovom Tukaj ne tukaj.

Film je nastal v času drugega zaprtja med pandemijo koronavirusa in gledalcu odpira pogled v zaodrje, garderobe in vaje Laskaridisovega umetniškega kolektiva OSMOSIS. Ogledu filma bo sledil pogovor z avtorjem.

Borštnikovo srečanje se bo zaključilo v nedeljo, 18. junija, ob 20. uri v Dvorani Ondine Otta Klasinc s sklepno slovesnostjo, na kateri bodo podelili festivalske nagrade in Borštnikov prstan, ki ga bo prejela Nataša Matjašec Rošker, prvakinja Drame SNG Maribor. Prireditev v režiji Edwarda Cluga bo povezovala igralka Julija Klavžar, v umetniškem programu pa sodelujejo člani Opere in Baleta SNG Maribor. Neposredni prenos festivalskega zaključka bo na TVSLO1.

Oddaj komentar