APZ Maribor zasedel tretje mesto na tekmovanju Gallus

Vir: facebook APZ Maribor

S podelitvijo nagrad so včeraj sklenili 15. mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor 2019. Prvo nagrado in s tem udeležbo na finalu za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki bo prihodnje leto na Madžarskem, je osvojil mešani pevski zbor akademije za glasbo iz Rige pod vodstvom Janisa Ozolsa.

Drugo mesto je zasedel zbor Kup Taldea iz španske Tolose z zborovodjo Gabrielom Baltesom. Tretje mesto sta si delila Akademski pevski zbor Maribor z zborovodjo Tadejo Vulc in nemški Kammerchor der Musikhochschule Mannheim z zborovodjo Haraldom Jersom, so sporočili iz javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD).

Med finalisti, ki so jih v soboto izbrali med 13 pevskimi zasedbami, med njimi je bilo osem mešanih zborov, po en ženski in en moški zbor ter tri vokalne skupine iz Evrope, Azije in ZDA, se je na peto mesto uvrstil zbor San Antonio College Chamber Singers iz ameriškega Walnuta.

Tekmovanje Gallus Maribor, ki poteka od leta 1992, je od leta 2008 v zvezi tekmovanj za Veliko zborovsko nagrado Evrope, ki velja za eno najprestižnejših v svetovnem merilu. Tako se bo letošnji zmagovalec, latvijski zbor Jazepa vitola Latvijas muzikas akademijas Jauktais Koris, na tem tekmovanju pomeril z zmagovalci tekmovanj v bolgarski Varni, francoskem Toursu, italijanskem Arezzu, madžarskem Debrecenu in španski Tolosi.

Posebnost mariborskega zborovskega tekmovanja je skrb za promocijo slovenske glasbe, saj mora sodelujoči zbor izvesti eno skladbo slovenskega renesančnega skladatelja Jakoba Gallusa in eno od priredb slovenske ljudske pesmi. Letos je bila to skladba Zarja, v kateri je skladatelj Damijan Močnik povezal napeve iz različnih pokrajin.

Zbore je v Mariboru na nastopih ocenjevala petčlanska žirija. Predsedovala ji je Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), člani pa so bili Ambrož Čopi (Slovenija), Jae-joon Lee (Južna Koreja), Manuel Warwitz (Avstrija/Nemčija) in Sigvards Klava (Latvija).

Ta je podelila tudi posebni nagradi. Za izvedbo Gallusove skladbe jo je dobil APZ Maribor, za najboljšo izvedbo ljudske pesmi Zarja pa latvijski zbor. Za najboljšo malo vokalno skupino je izbrala skupino Genova Vocal Ensemble iz Italije, kot najboljši zbor enakih glasov pa je nagradila Wah Yan College Koeloon Boys’ Choir iz Hongkonga.

Predsednica žirije Helena Fojkar Zupančič je povedala, da so bile vse sodelujoče zasedbe izjemno kakovostne ter da so odločale malenkosti. “Komisija je upoštevala več kriterijev, na primer izbor programa, način in kakovost izvedbe, kako so pevci in dirigent sledili partituri, kakšen je bil zvok zbora in njegova odrska prezenca,” je pojasnila.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar