Strelski obračun v srednji šoli

Jure Žnidarič

Do sedaj neznani napadalec, po neuradnih podatkih belec, star okoli 17 let, je danes vstopil v srednjo šolo in pričel streljati z avtomatskim orožjem. Policija poroča, da je najmanj 13 smrtnih žrtev, vsaj toliko bi naj bilo ranjenih. Med smrtnimi žrtvami so tudi policisti. Napadalca je s streli kasneje pokončala policija. Ob vsaki takšni pretresljivi novici, ki jo mediji lansirajo v svet, me spreleti srh.

Objame me zla slutnja in žalost. Začutim bolečino in sočustvujem s svojci žrtev. V svetu, posebej v ZDA, se je v zadnjih 16 letih zgodilo 211 takšnih napadov. Te napadalce imenujemo Aktivni strelci (angl.: Active shooters). V Sloveniji imamo en znan primer aktivnega strelca. Spomnimo se dogodkov v Izolski bolnišnici, ko je nezadovoljen možakar s streli v čakalnici pokončal policista in sprožil še nekaj strelov v prazno. Po preračunavanju statističnih podatkov se je pokazalo, da je verjetnost, da se v Sloveniji ponovi napad aktivnega strelca, skoraj povsem enaka kot v ZDA. Odstotek verjetnosti napada sem izračunal glede na število napadov na enega prebivalca. Ta statistika nas lahko malce zaskrbi, ali pač?

Ob vsem tem se mi postavlja vprašanje ali sploh vemo kdo so aktivni strelci? Ali vemo kakšen je njihov psihološki, socialni profil? Odgovor je žal kratek in jasen: »NE!«. Aktivni strelci so običajno belci, moškega spola, stari od 17 do 32 let. Imajo visoko postavljene lastne kriterije, ki pa jih iz različnih razlogov ne izpolnjujejo. Bodisi zato, ker so svoje cilje postavili previsoko in jih ne zmorejo izpolniti, ali pa so zaradi družbene situacije kako drugače osebno prizadeti. Aktivni strelci se za krvavi pohod odločajo v zelo kratkem časovnem obdobju. Nimajo jasnega načrta kaj vse bodo storili. Njihov edini in glavni cilj je, da v čim krajšem času povzročijo enako ali večje trpljenje, čim večji množici, kot ga občutijo sami. Aktivni strelec po tem dejanju nima jasnega načrta za pobeg pred policijo, zato se njihov strelski pohod običajno konča s smrtjo. Aktivnega strelca je pred samim napadom zelo težko prepoznati, ker navzven ne kaže znakov, da načrtuje napad. Napadalci so običajno razočarani nad svojim življenjem, socialnim okoljem in rezultati, ki jih dosegajo ali ne dosegajo. Večinoma svoj napad obžalujejo že vnaprej, vendar so trdno prepričani, da ga morajo izvesti, da bo svet boljši, z manj motečimi osebami na tem svetu. To svoje razmišljanje in občutke po navadi zapišejo v poslovilnem pismu. Sami sebe pogosto vidijo kot mučenike družbenega okolja.

Sika je simbolična

Izobraževanje na področju samozaščite je v Sloveniji, žal, na zelo nizki ravni. Kot sem že večkrat omenil je varnostna kultura pri nas na nizki ravni. Skupaj z mojim bratom Mitjem veliko truda in energije posvečava izobraževanju na tem področju. Kot posledica tega je nastalo predavanje z naslovom Zavarujte svoje življenje. Predavanje je atraktivno, z veliko praktičnega prikaza. Primerno je za srednje šole, podjetja, bolnišnice (tam se je zgodil tudi prvi slovenski napad aktivnega strelca), trgovske centre in ostale, ki želijo povečati znanje o samozaščiti. Na predavanju se seznanimo, ne samo s fenomenom aktivnega strelca, temveč tudi z ostalimi psihološkimi profili (morilci, posiljevalci…). Svet je čedalje bolj nepredvidljiv in nestrpen. Zato sem trdno prepričan, da je naša odgovornost, da ljudi pripravimo na morebitne neljube in kritične dogodke do te mere, da zmanjšamo število smrtnih žrtev in poškodovanih na najnižjo možno raven. Bodimo odgovorni in se izobrazimo tudi na tem področju.
Nikoli namreč ne moremo vedeti kje in kdaj nam bo pridobljeno znanje prišlo prav. Ostanite varni in zdravi.

Jure Žnidarič

Oddaj komentar