Poletno branje

Mihaela (Miša) Margan Kocbek

Časa za oddih ni veliko, a ko je, si ga želim preživeti kvalitetno. S svojo osebno rastjo. Morda je to zdaj zvenelo precej klišejsko, pa vendar. Vsi, ki me poznajo, vedo, da obožujem knjige in v zadnjih treh letih (odkar je moja Kiana že precej samostojna) imam tudi čas zase in za dobro literaturo. Že kot najstnica sem rada posegala po knjigah. Pa najsi je to bilo za domače branje, šolske obveznosti ali prosti čas. Rada sem brala knjige v nemškem jeziku, poezijo ali zgodovinske romane in s tem dodatno bogatila svoj besedni zaklad. Danes prebiram različno literaturo, od kriminalk, ljubezenskih romanov in zanimivih knjig o medsebojnih odnosih. O partnerskih zvezah, duhovnosti ali šoli življenja. Zadnja, ki mi je prišla pod roke, je knjiga Brez Rokavic, avtorja Bruna Šimleša, ki v njej govori ravno o tem, kako razume duhovnost in kako razvijemo harmonične prijateljske in družinske odnose. V knjigi odgovarja tudi na vprašanja, zakaj se tako težko spremenimo in zakaj se učimo samo iz bolečih izkušenj ter zakaj je zdrav in odprt um prav tako pomemben kot zdravo in odprto srce. Večinoma vemo, kaj bi morali storiti, ne vemo pa, kako to storiti! Vemo – na primer – da bi morali priznati napake, vendar to storimo le redko. Vemo, da bi morali ljubiti sebe, ne vemo pa, kako to uresničiti. Vemo, da bi morali čutiti hvaležnost ali odpustiti, ne vemo pa, kako. Vemo, da bi bilo modro priznati različne napake, vendar nam ego tega ne dovoli. Torej kako poiskati odgovore na vsa ta vprašanja? Kako zdravo ljubiti sebe, odpustiti, biti prisoten v zdajšnjem trenutku, doseči mir s starši, sprejeti spremembo … Kako, kako, kako?

Družinski odnosi
Bruno se v svoji knjigi loteva številnih vprašanj in morda bi izpostavila prav teme, ki se navezujejo na primere mojih prijateljev in znancem. Pogosto slišim besede: ostajava skupaj, ker imava otroke. Od kar imam Kiano, bi razumela zakaj. Po drugi strani pa – kako kvaliteten odnos lahko ponudimo sebi, partnerju in otroku, če vztrajamo v nekem odnosu, v katerem ni prihodnosti ali pa je zgolj pot navzdol? Otroci ne bi smeli biti razlog za to, saj ob mami in očetu, ki se ne ljubita in se ne spoštujeta, zagotovo nič ne pridobijo. Ljudje pogosto ostajajo v odnosu zato, ker ne želijo biti sami. Vendar je, če so iskreni do sebe, najbolj boleča tista samota, ki jo čutijo v nekakovostnem odnosu. Kakšen zgled sta starša otrokom, če na dan ne spregovorita več kot dve besedi? Kakšen zgled sta otrokom, če je njun odnos hladen? Seveda si tega nihče ne želi, a po drugi strani precej hitro lahko zajadraš v tak zakon.

Ste vedeli, da je bila pred kratkim objavljena raziskava, da se vsak četrti zakon konča z razvezo? Morda kdo misli, da bi morali družino ohranjati za vsako ceno, ampak nesrečna družina ustvarja nesrečno družbo. Energijo bi bilo potrebno usmerjati v ustvarjanje srečnih posameznikov, ki bodo znali ustvariti in ohraniti srečno družino.

Knjiga Brez rokavic vam bo odprla obzorja na drugačen način. Je knjiga za vse, ki življenja ne želijo doživljati kot generalko. Za vse, ki se ne sprijaznijo z življenjem, ki jih ne zadovoljuje in za vse, ki iščejo odgovore, ne pa izgovorov. Za vse, ki si želijo življenje posvetiti ljubezni!

Vaša Miša

Oddaj komentar