Donacija aplikacije Kobi za pomoč osnovnošolcem z bralnimi težavami

Fotografija je simbolična, vir: Pixabay.com

Zagonsko podjetje Hopalai je ob evropskem tednu ozaveščanja o disleksiji osnovnim šolam podarilo licence za mobilno aplikacijo Kobi, ki pomaga reševati težave pri zgodnjem učenju branja. Namenjena je vsem otrokom, še posebej pa tistim z disleksijo, so danes sporočili iz Primorskega tehnološkega parka. Vrednost donacije znaša več kot 16.000 evrov.

V projekt je sedaj vključena že skoraj polovica slovenskih osnovnih šol. S pomočjo aplikacije Kobi lajšajo učenje tistim, ki jim branje povzroča največje težave. V državi obiskuje prve štiri razrede nekaj manj kot 90.000 osnovnošolcev. Statistično ima med deset in 15 odstotkov otrok bralne težave, torej gre za populacijo več kot 10.000 otrok.

Ustanoviteljica projekta Kobi Ursula Lavrenčič je opozorila, da je dobra bralna pismenost predpogoj za uspešno šolanje. Po njenih besedah so osnovnošolci zaradi epidemije covida-19 in karantene utrpeli zaostanek pri izgrajevanju bralnih veščin. V šolah opažajo, da je zaradi tega naraslo število otrok, ki ne dosegajo minimalnega standarda v branju.

“Ne vem sicer, ali je bila narejena kakšna konkretna analiza, a prepričana sem, da so rezultati podobno zastrašujoči kot na področju gibalnih sposobnosti. Otroci, ki imajo že tako težave pri opismenjevanju, so še toliko bolj izpostavljeni. Želim si, da bi starši in šole konstruktivno stopili skupaj in tem otrokom premišljeno pomagali,” je dodala.

Lavrenčičeva je poudarila, da je aplikacija Kobi, ki s prilagojenim oblikovanjem besedila izboljša hitrost in natančnost branja, vedno bolj prepoznana tudi v tujini. Po britanski organizaciji za disleksijo je uporabnost aplikacije priznala nizozemska kraljeva knjižnica in jo uvrstila na seznam 50-ih preverjenih gradiv in orodij za otroke s težavami pri učenju branja.

Letošnji evropski teden ozaveščanja o disleksiji poteka med 5. in 11. oktobrom, v četrtek pa bo tudi mednarodni dan disleksije. Večinoma je disleksija znana pri otrocih kot težava pri branju in pisanju – zamenjava in obračanje črk, težko branje, grdo pisanje, izpusti črk, težko zlogovanje in nerazumevanje prebranega.

Disleksija je povzročena z drugačnim nevrofiziološkim stanjem, ker možgani delujejo drugače. Oseba z disleksijo ima bolj razvito in prednostno desno polovico možganov, kar pa ostane celo življenje.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar