Vsaka tretja smrtna prometna nesreča se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Policija in Agencija za varnost prometa opozarjata, da se z višanjem stopnje alkohola v krvi nadzorni centri možganov drug za drugim “izklapljajo”, nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se vidne posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko usodne posledice.

Že majhna količina popitega alkohola lahko pomembno vpliva na delovanje oči. Ker alkohol vpliva na delovanje očesne leče, se voznikom zoži vidno polje.

Pri tem vse težje zaznavajo dogodke, ki se dogajajo na levi ali desni strani. Z naraščanjem stopnje zaužitega alkohola postaja očesna leča vse bolj toga, kar vpliva na zameglitev vida. Tako nastane pojav t. i. tunelskega vida, pri katerem se osebi močno zoži vidno polje in poslabša ostrina vida. Poleg omenjenega alkohol vpliva na očesno mrežnico, posledično pod vplivom alkohola težje zaznavamo rdečo barvo, ki pa je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo, na semaforju, svetlobnih znakih, prometnih znakih, rdeče barve so tudi žarometi na vozilih.

Alkohol na cestah še vedno zahteva veliko življenj

Vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun, opozarja: “Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce!”

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je v letošnjem letu zanašala 1,45 grama na kg krvi v lanskem pa 1,40 grama na kg krvi.

Policija je v letošnjem letu do (2. maja) ugotovila 4.329 kršitev, povezanih z alkoholom, v enakem obdobju lani pa 3.374. Odrejenih je bilo 122.364 alkotestov (lani 130.220), od katerih je bilo 4.281 pozitivnih (lani 3.263), 112 pa je bilo odklonjenih (lani 101). Odrejenih je bilo 447 strokovnih pregledov za droge (543 lani), od katerih je bilo 80 pozitivnih (94 lani), 252 oseb pa je strokovni pregled odklonilo (335 lani). Do tega datuma so policisti tudi obravnavali 2 (lani 1) smrtni prometni nesreči, ki sta jih povzročila voznika, ki sta vozila pod vplivom prepovedanih drog.

Nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Več informacij najdete v njihovem sporočilu za javnost.

Oddaj komentar