V Mariboru unikatne klopi povezujejo ljudi

Foto: Facebook Zgodba o klopeh in ljudeh

Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru od leta 2015 postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri, doslej morda skriti kotiček mesta. Tako želijo ponovno oživeti javni prostor in spodbuditi povezovanje ljudi. Doslej so postavili 13 klopi, letos pa so v načrtu še štiri.

“Prvo misel, še pred rojstvom ideje o postavljanju unikatnih klopi, je v meni spodbudil filozof Dejan Savič, predstavnik Greenpeace v Sloveniji, ko je kot predavatelj v hostlu Pekarna omenil bližnje blokovsko dvorišče, kjer so bila včasih igrala, peskovnik in predvsem klopi za druženje, sedaj pa že dolgo ni ničesar. Po opisu sem prepoznala, da je govoril o dvorišču mojega otroštva. V naslednjih dnevih sem z ljudmi začela podoben pogovor in presenetilo me je, kako je vsak pomislil, da govorim o nekem njegovem dvorišču, ki je v mestu prav tako propadlo in zamrlo,” je o nastanku ideje za projekt povedala njegova idejna vodja Liljana Jarh.
“Potem se je kmalu zgodilo še dvoje: preblisk, zamisel sredi hodnika na bolnišničnem oddelku in naključje, da je bil prav takrat moj pacient industrijski oblikovalec Nejc Brezovšek, kmalu avtor prve presežno oblikovane klopi v projektu. Na idejo se je takoj odzval, enako ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor Zdenka Petermanec. S prekrasno klopjo, ki je hkrati menjalnica knjig, se je Zgodba o klopeh in ljudeh začela,” je še pojasnila.

Foto: Facebook Zgodba o klopeh in ljudeh

Klopi oblikujejo najrazličnejši umetniki kot so kiparji, slikarji, arhitekti ali industrijski oblikovalci. Klopi tako presežejo svoj osnovni namen in postanejo mesta z vsebino oziroma sporočilnostjo ter ponujajo vpogled v zgodovino lokacije na kateri stojijo. Lahko bi celo dejali, da klopi dobijo “dušo”. Unikatne klopi povezovanja stojijo pred osnovno šolo, študentskimi domovi, gledališčem in protestantsko cerkvijo. Pri projektu sodelujejo tudi znana imena iz sveta umetnosti, kot sta na primer kiparka Metka Kavčič, ki je oblikovala klop pri Sodnem stolpu ob Dravi, in slikar Vojko Pogačar, ki se podpisuje pod klopjo pred časopisno hišo Večer na Trgu Leona Štuklja.
Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh se pred postavitvijo klopi venomer posvetuje z zavodom za varstvo kulturne dediščine in avtorjem, ki je na določeni lokaciji že delal. Takšen je primer lutkovnega gledališča, katerega arhitekt Jurij Kobe je zasnovo klopi kiparja Primoža Puglja podprl in določil natančno lokacijo za postavitev.

Foto: Facebook Zgodba o klopeh in ljudeh

Po besedah vodje projekta so meščani Zgodbo o klopeh oziroma unikatne klopi za druženje sprejeli izjemno pozitivno, saj jo velikokrat sprašujejo kdaj in kje bodo postavili naslednjo. Zaradi velikega zanimanja je iz ogledov unikatnih klopi nastala celo tematska pot.
Letos imajo v načrtu štiri nove klopi. “Avtorji vseh so znani, lokacije izbrane, idejne zasnove narejene, poteka faza pridobivanja sredstev, od katere je brez dvoma veliko odvisno. Poteka tudi proces medkrajevnega sodelovanja, ustvarjamo še eno lepo ‘zgodbo v skupni zgodbi’ na prekrasni lokaciji,” je na koncu še dodala Liljana Rajh.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar