V letu in pol pri DeSUSu tretje volitve za novo vodstvo

Poslanci DeSUSa junij 2021. Vir: DeSUS, spletna stran

DeSUS bo v soboto imel volitve za novo vodstvo, in sicer že tretjič v letu in pol. Decembra so po nekajmesečnem mandatu Aleksandre Pivec imeli za predsednika Karla Erjavca, ki pa je marca odstopil. Zdaj se za predsednika DeSUS potegujejo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc.

Na kongres DeSUS, ki bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je tokrat zaradi epidemioloških razmer vabljenih pol manj kandidatov kot na minulih kongresih. Pričakujejo jih okoli 120. Poleg predsednika bodo volili tudi enega podpredsednika, za kar je prispelo sedem kandidatur. Obeta se tudi nekaj statutarnih sprememb, so zapisali pri STA. Pred samim kongresom je sicer težko oceniti, ali lahko prav manjše število delegatov usodno vpliva na rezultat volitev in kateri od kandidatov ima največ možnosti za prevzem vodenja DeSUS, ki se v zadnjih dveh letih vrti v začaranem krogu notranjih razprtij.

Jurša je pričakoval, da bi stranko prevzel kdo iz srednje generacije

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je dejal, da bi lahko stranko prevzel kdo iz srednje generacije članov. A upa, da bodo delegati med tremi kandidati izbrali najprimernejšega. Poslanska skupina sicer do zdaj javno ni podprla nobenega, še pišejo pri STA. Jurša pa naj bi poudaril, da zagotovo ne bo podprl Kropeta, ki se je zavzel za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke.

Razburljivo obdobje v DeSUS že več kot leto in pol

DeSUS je sicer stranka z dolgo tradicijo, a obenem je bilo pri njih vedno tudi zelo dinamično in velikokrat napeto. Tako je Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005, na kongresu premagala Aleksandra Pivec. A stranka je po razpadu vlade Marjana Šarca marca lani vstopila v vlado Janeza Janše, ob tem pa bila znotraj vse bolj razdeljena. Pivčeva je septembra odstopila po očitkih, da prepleta službene in družinske aktivnosti. Za kratek čas je vodstvo prevzel Tomaž Gantar. Po odstopu Pivčeve pa se je v igro vrnil Erjavec, ki je nato kandidiral še za novega predsednika vlade, a mu ni uspelo. Po vseh zapletih je zapustil DeSUS. Gantar je odstopil kot minister, Jože Podgoršek je ostal na svojem ministrskem stolčku ob podpori Janše. Iz stranke je nato izstopilo še nekaj vidnih članov in članic, poslanska skupina DeSUSa zdaj deluje s štirimi poslanci.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar