Ste se že vozili z vlakom, ki ima elektronski čitalnik vozovnic? Gre za novost Slovenskih železnic

Čitalnik vozovnic na vlaku. Vir: Facebook, Slovenske železnice

Slovenske železnice so uvedle pilotni projekt: vožnjo z vlakom, na katerem imajo testiranje sistema prikaza (validacije) elektronskih vozovnic na vlaku. To pomeni, da potniki, ki vstopajo na vlak z vozovnico na pametni kartici ali z vozovnico IJPP, svojo vozovnico potrdijo takoj po vstopu na čitalniku (validatorju).

Čitalnik je ob vhodu v vlak

S čitalnikom niso opremljeni vsi slovenski potniški vlaki, ampak poteka pilotni projekt na potniški garnituri Siemens Desiro 312. Vlak boste spoznali tudi po tem, da ima na vidnem mestu čitalnik (validator), ki je nameščen na desni strani vhoda v vlak, in obvestilih na vlaku. Vse potnike, ki na ta vlak vstopate z vozovnico na pametni kartici ali z vozovnico IJPP, Slovenske železnice prosijo, da svojo vozovnico potrdijo na omenjenem stacionarnem čitalniku (validatorju) in tudi pri sprevodniku oziroma sprevodnici. Ker gre za preskusni projekt, bo vozovnice na kartici namreč preverjalo tudi vlakovno osebje.

Vlak vozi na različnih relacijah

Slovenske železnice, Slovenske železnice-Potniški promet in Prometni inštitut Ljubljana so del mednarodnega projekta In2Stempo, katerega cilj je, da je potnik že pred vstopom na vlak informiran o zasedenosti vlaka in ima omogočeno brezstično potrjevanje veljavnosti vozovnice že ob vstopu na vlak. Tako je od zdaj v prometu potniška garnitura Siemens Desiro 312, na kateri poteka pilotno testiranje sistema prikaza zasedenosti vlaka in stacionarnega branja (validacije) elektronskih vozovnic na vlaku. Omenjena potniška garnitura vozi na različnih relacijah.

Oddaj komentar