Vodstvo Slovenskih železnic dobilo naslov najbolj neekološke osebnosti leta

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je razglasila vodstvo Slovenskih železnic za najbolj neekološko osebnost leta, saj so jih dali na prvo mesto svoje črne liste. Nelaskavi naslov si je vodstvo prislužilo po mnenju organizacije zaradi nepripravljenosti na nesrečo tovornega vlaka, ki se je lani zgodila pri Hrastovljah.

Tovorni vlak na železniški progi Divača-Koper je iztiril junija lani pri Hrastovljah. Z vlaka pa je takrat izteklo 10.700 litrov kerozina. Kemikalije se (še) niso pojavile v izviru Rižane, poročajo na STA. Organizacija Alpe Adria Green pa je v svojem sedanjem sporočilu za javnost zapisala, da kraški izvir reke Rižane predstavlja glavni vir vode za slovensko Istro, zaradi njegovega velikega pomena pa so bile sprejete varnostne cone z omejitvami dejavnosti. Prav zaradi tega so v organizaciji še posebej kritični: “Izdelana je bila ocena ogroženosti, kjer so bile izpostavljene prometnice v prvi in drugi varnostni coni. Glede na to, da se dnevno prepelje tudi preko 100 vlakovnih kompozicij s skoraj tremi milijoni ton naftnih derivatov in drugih kemikalij, ter da predstavlja skoraj tri četrtine tovora na Slovenskih železnicah blago iz/za pristanišče v Kopru, bi pričakovali, da bo narejeno vse za zagotovitev varnosti.”

Poudarili so tudi, da bi lahko “že zdavnaj uredili razmere in bili pripravljeni na nesreče, kakršna se je zgodila lani poleti” ter ostro dodali: “Če k temu dodamo dve opozorili, kot sta bili prometna nesreča na cesti med Kozino in Podgradom ter izpusti farme, je brezbrižnost toliko manj razumljiva.” V organizaciji se tudi čudijo, čemu se do zdaj ni boljše zavarovalo izvir, tako jim je “še posebej nerazumljivo, ker naj bi proga bila uporabljena tudi po izdelavi dodatne železniške proge iz pristanišča.”
Vir: STA

Oddaj komentar