STARŠI POZOR: Ne kupujte dud z bleščicami

Vir: Pixabay.com, Slika je simbolična

Zdravstveni inšpektorat opozarja potrošnike, naj bodo pozorni pri nakupu dud za otroke. Za dude s kristalčki, za katere so bili objavljeni oglasi pri spletnih ponudnikih Prodajko, Bolha in na Facebooku, je obstajal sum, da ta izdelek ni skladen z zakonodajo za dude, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Kot pišejo na ZPS je izdelovalec dude bil pozvan k predložitvi dokazil o varnosti izdelka. Ker teh dokazil ni mogel predložiti, je oglase odstranil. Potrošnike, ki so te dude že kupili, Zdravstveni inšpektorat opozarja, da ni dokazil o njihovi varnosti.

“Dude, ki jih prodajajo v Sloveniji in EU, morajo biti skladne s standardom EN 1400, ki določa visoke varnostne zahteve in zahteva tudi testiranja, tako kemijska, kot mehanska. Dude morajo prodajati v čisti in zaprti embalaži. Pakiranje, namenjeno uporabniku, mora vsebovati identifikacijske podatke in številko standarda EN 1400,” so zapisali na ZPS.

V standardu so med drugim določene konstrukcijske lastnosti izdelka, ki morajo omogočati, da ne odpade ali se odlomi majhen delec, ki lahko povzroči zadušitev otroka. Prav tako mora biti omogočeno učinkovito čiščenje izdelka, še poročajo ZPS.

Na ZPS so še opozorili, da:

morajo biti na embalaži ali na priloženem lističu podane naslednje informacije:

  • informacija o varni uporabi izdelka;
  • vsaj ena metoda čiščenja izdelka;
  • najbolj običajne neprimerne vrste čiščenja, skladiščenja in uporabe, ki lahko poškodujejo dudo.

“Dudo je potrebno pred vsako uporabo pregledati in jo zavreči že ob prvih znakih poškodbe,” še pišejo na ZPS.

Oddaj komentar