V Mariboru obiskali 27 oseb s karantenskimi odločbami, ugotovili več kršitev

Slika je simbolična.

V nedeljo so zdravstveni inšpektorji opravili več nadzorov nad izvajanjem karantenskih odločb na območju Maribora in Ljubljane.

V Mariboru so obiskali 27 oseb s karantenskimi odločbami in ugotovili štiri kršitve.Dveh oseb ni bilo na navedenem naslovu, za dve osebi pa so ugotovili, da sta zelo verjetno podali napačne podatke tako o sebi kot o kraju preživljanja karantene. V prestolnici so inšpektorji vseh 34 oseb našli na navedenem naslovu.

“Ljudje se karantene v veliki meri držijo. Za tiste, ki se je ne držijo, pa obstojijo sankcije,” je opozoril Kacin. Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja ukrepa osamitve ali karantene kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov.

Vladni govorec je ob tem še pojasnil, da policija nima pristojnosti zdravstvenega inšpektorata, so pa policisti v oporo oziroma pomoč in za varovanje inšpektorjev, če bi se kdo nasilno obnašal ob poskusu preverjanja spoštovanja karantenske odločbe.

Tudi občinski štab civilne zaščite v Dravogradu je pozval inšpekcijske službe in policijo, naj poostrijo nadzor nad spoštovanjem odločb o karanteni. Na občini so bili namreč s strani občanov obveščeni o domnevno neprimernem ravnanju posameznikov, ki jim je bila odrejena karantena. Na območju občine je trenutno 10 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

V dravograjski občini, kjer so v času razglašene epidemije imeli skupno sedem potrjenih okužb z novim koronavirusom in so uspešno zajezili širjenje okužbe, so se okužbe s tem virusom ponovno začele pojavljati prejšnji teden.

Trenutno imajo v občini deset aktivnih okužb v dveh nepovezanih izbruhih. V enem primeru naj bi šlo za vnos okužbe iz BiH, v drugem primer naj bi okužba izvirala znotraj Slovenije, je za STA danes povedal dravograjski podžupan Anton Preksavec. Podatka o tem, koliko je občanov, ki imajo izdane odločbe o karanteni, na občini nimajo.

Konec prejšnjega tedna so se na dravograjski občini odločili, da občinska uprava ne bo izdajala dovoljenj za javne prireditve, kjer bi število udeležencev preseglo 50 oseb. Prav tako ne odobrijo vlog za podaljšanje delovnega časa lokalov, število oseb na pogrebih pa so omejili na največ 50 ljudi.

Dodatno so danes pozvali inšpekcijske službe in policijo, naj poostrijo nadzor nad spoštovanjem odločb o karanteni, prav tako se na občini zavzemajo za povečan nadzor nad spoštovanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki veljajo za obratovanje gostinskih in trgovskih lokalov.

Vse ljudi pa ponovno pozivajo k samozaščitnemu ravnanju ter upoštevanju navodil in priporočil NIJZ.

Enaki so pozivi ljudem tudi na Ravnah na Koroškem, kjer imajo trenutno prav tako deset aktivnih okužb, okuženim pa pomaga občinski štab civilne zaščite. Tudi na Ravnah so uvedli nekatere dodatne ukrepe, in sicer na mestnem kopališču.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar