Stanovanjski sklad išče izvajalca za gradnjo najemnih stanovanj v Mariboru

Vir: Pixabay.com

Stanovanjski sklad RS bo konec tega tedna v evropskem uradnem listu objavil razpis, prek katerega bo iskal izvajalca druge faze gradnje soseske pod Pekrsko gorco v Mariboru. V soseski bodo skupaj s prvo fazo zgradil 400 novih najemnih stanovanj, od tega 60 oskrbovanih.

Z objavo razpisa bo imel republiški stanovanjski sklad v različnih fazah gradnje in razpisov več kot 2000 stanovanj. Prihodnje leto jih bo predvidoma dokončanih in pripravljenih za vselitev najemnikov po prednostnih kategorijah javnega razpisa 1089, so v sporočilu za javnost zapisali na skladu.

Ta je v projekt izgradnje stanovanj, za katerega je posojilo prispevala Razvojna banka Sveta Evrope (CEB), zajel tri obsežnejše gradnje. Z graditvijo skupaj več kot 800 novih stanovanjskih enot nameravajo, kot so zapisali na skladu, zmanjšati vrzel pri dostopu do najemnih stanovanj gospodinjstvom v Ljubljani in Mariboru, ki ne morejo dostopati do stanovanja po tržnih pogojih.

Stanovanjski sklad 109 najemnih stanovanjskih enot gradi v okviru pilotnega projekta Stanovanjska skupnost Gerbičeva v Ljubljani za mlade do trideset let. Rok dokončanja gradnje s pridobljenim uporabnim dovoljenjem je februarja 2021.

Gradijo tudi najemna stanovanja za družine z nizkimi do srednje nizkimi dohodki ter deloma tudi najemna oskrbovana stanovanja za starejše. Prednost za najem stanovanj bodo imele socialno-ekonomsko ranljive skupine, kot so mlade družine in starejše osebe, so pojasnili na skladu.

Kot so dodali, bo 498 stanovanjskih enot v novi soseski Novo Brdo v Ljubljani, ki bo dopolnila sosesko Zeleni Gaj. Rok dokončanja gradnje s pridobljenim uporabnim dovoljenjem je septembra in oktobra leta 2021. Še 212 stanovanj že gradijo v soseski Pod Pekrsko gorco v Mariboru, kjer je rok dokončanja s pridobljenim uporabnim dovoljenjem februar 2022.

Za izgradnjo teh javnih najemnih stanovanj je sklad aprila lani s CEB sklenil posojilno pogodbo v višini 50 milijonov evrov. Do leta 2023 ima stanovanjski sklad namen skupno zagotoviti 2144 novih javnih najemnih stanovanj v projektih vrednosti okoli 286 milijonov evrov, so sklenili.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar