Sindikat poštnih delavcev opozarja na degradacije njihovega poklica

Sindikat poštnih delavcev je izrazil nezadovoljstvo s spremembami v novem pravilniku o sistematizaciji delovnih mest. V sporočilu vodstvu podjetja so zapisali, da so vpeljane novosti za njih nesprejemljive in diskriminatorne, saj delavce na istih delovnih mestih postavljajo v neenakopraven položaj, zato pozivajo k spremembam.

Po ugotovitvah sindikata delodajalec pri zadnji spremembi sistemizacije, ki je v veljavo stopila v začetku meseca, ni upošteval obrazloženih in utemeljenih pripomb socialnih partnerjev.

Za delovno mesto “usmerjevalec pošiljk 2” je po navedbah sindikata po novem določeno, da vozniški izpit B kategorije ni več eden od pogojev za opravljanje tega dela, čeprav brez izpita ni mogoče opravljati vseh obveznosti, ki jih predvideva to delovno mesto. Sindikat zato zahteva, da se sistemizira dve različni delovni mesti, ki naj se ju tudi različno ovrednoti.

Kronična kadrovska podhranjenost

Prav tako se sindikatu ne zdi ustrezno, da je v novem pravilniku kot edini pogoj za novo zaposlene pismonoše le dokončana osnovna šola. Po njihovem bi morali za pismonošo določiti delovne izkušnje, saj “delajo tudi z gotovino in vročajo sodne pošiljke, kar pomeni, da morajo poznati določila iz vročanja po različnih zakonih”. V primeru, da bi zaradi kroničnega pomanjkanja kadrov vodstvo zaposlovale delavce z osnovno šolo kot raznašalce ali dostavljalce, pa sindikat zahteva, da se delovni mesti različno ovrednoti in posledično spremeni organizacijo dela.

Zaradi kronične kadrovske podhranjenosti in pomanjkanje delavcev na določenih delovnih mestih sindikat zahteva tudi takojšen sprejem sklepa, s katerim bo delodajalec določil višino dodatka za deficitarnost za vsa delovna mesta, na katerih kronično primanjkuje delavcev.

Pričakujejo sklic sestanka

Sindikat si želi tudi skupnega posvetovanja glede akta, ki se nanaša na dodatke, ki izhajajo iz neugodnih vplivov okolja, saj je zdajšnjega delodajalec sprejel enostransko, brez predhodnega posvetovanja s sindikati.

Med drugim je sindikat vodstvo pozval tudi, da v luči parcialnega dviga plač nekaterim kategorijam zaposlenih celovito spremeni sistemizacijo delovnih mest in jih ponovno ovrednoti.

Zaradi vsega navedenega sindikat v najkrajšem možnem času pričakuje sklic sestanka z upravo družbe.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar