Se potrebe kolesarjev in pešcev pri mestnih projektih upoštevajo?

V Listi kolesarjev in pešcev so pred časom, v mesecu novembru, na Urad za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor oddali pobudo za ustrezno ureditev začasnega prehoda preko železniških tirov na območju gradbišča podvoza na Ljubljanski cesti. Odgovor na njihovo pobudo sicer ni takšna, kot so jo pričakovali, kot pa sami pravijo, je pa vsaj odgovor.

Kot so izpostavili v Listi kolesarjev in pešcev je ureditev prehoda preko železniških tirov v Magdalenskem parku nujna. Zaradi gradbišča je prehod za pešce in kolesarje otežen, v trenutkih vremenskih razmerah pa je situacija še slabša.

Mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev Andrej Žižek je opozarjal, da je za kolesarje nejasna navezava na obstoječo kolesarsko pot od začetka Masarykove ulice proti Trgu revolucije. “Kot smo sami vedno razumeli, je Ljubljanska ulica glede na število pešcev in kolesarjev, ki jo dnevno uporabljajo za pot v mesto, predvsem za tovrsten promet primarna mestna vpadnica. Trenutno izvedena začasna ureditev pa žal na povsem neurejen in neustrezen način poteka skozi severni del Magdalenskega parka,” je bilo zapisano v novembrski pobudi. Kolesarji in pešci, so še zapisali, uporabljajo shojeno neurejeno pot, ki bo ob prvem dežju in snegu postala neprehodna. Kot neustrezen so ocenili tudi odnos do javnih zelenih površin.

Njihov predlog ni bil upoštevan

V Listi kolesarjev in pešcev so zaradi neustreznega stanja prehoda predlagali, da se izvede urejena pot s kovinskimi ali lesenimi robniki, ki bo peljala do prehoda za pešce, oziroma se navezovala na obstoječo kolesarsko stezo. Takšna ureditev pa da bi bila stroškovno neproblematična, vsekakor pa nujna.

V odgovor so dobili postavitev varnostne ograje/mreže, kar sicer sami, kot so zapisali na svojem Facebook profilu, niso pričakovali.

Magdalenski park, FOTO: Facebook Lista kolesarjev in pešcev

V bistvu kaže na to, da se potrebe pešcev in kolesarjev pri tovrstnih projektih premalo resno upoštevajo in se je reševanja problemov najlažje lotevati tako, da se problem izolira od ostale okolice,” so zgroženi zapisali.

 

Medtem smo poslali novinarska vprašanja v zvezi z ureditvijo prehoda za pešce na gradišču Ljubljanske še na Mestno občino Maribor, odgovore pa čakamo.

Oddaj komentar