Rektor prepovedal okroglo mizo o nasilju na FF? (dopolnjeno)

V začetku prihodnjega tedna sta Študentsko društvo Iskra in Kolektiv Pizda! v sodelovanju z ženskim lobijem Slovenije napovedala protest pred Univerzo v Mariboru. Ob tem so nameravali organizirati tudi okroglo mizo »Kako strpni smo do nasilja in kako nestrpni do žrtev?«, ki naj bi se odvila na Filozofski fakulteti. Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar naj bi prepovedal okroglo mizo, dekanu Božidarju Kanteju pa celo grozil. Medtem so se odzvali tudi na univerzi in zapisali, da rektor ni nikomur grozil.

Kot smo izvedeli, naj bi Tičar v primeru, da bodo na Filozofski fakulteti v Mariboru izvedli ponedeljkovo okroglo mizo, dekanu grozil s kazenskim pregonom. Ker je rektor dekanu že v aprilu izdal opozorilo pred odpovedjo, so se organizatorji tako odločili za spremembo lokacije okrogle mize, da dekana ne spravljajo v dodatne težave.

Sicer pa so se organizacije za organizacijo okrogle mize odločili zato, ker so po njihovem v zadnjih dneh dejanja mariborskega rektorja dosegla popolno dno. „Ne samo, da rektor ni sankcioniral Teodorja Lorenčiča v primeru spolnega nadlegovanja in mobinga nad zaposlenimi, temveč je obe žrtvi, ki sta Lorenčiča tudi prijavili, degradiral na 10 plačnih razredov nižji delovni mesti. Rektor sedaj še toži profesorico in sindikalistko Marijo Javornik Krečič, ki je opozarjala na hude kršitve in se bori za izenačevanje pravic zaposlenih na Univerzi v Mariboru,“ so zapisali v vabilu na okroglo mizo.

studenti predavalnica
Slika je simbolična

Izrazili so razočaranje nad neodzivnostjo študentskih organizacij, društev in drugih študentskih predstavnikov, od katerih pričakujejo, da bi v takih primerih ukrepali. Po njihovem je to pokazatelj popolne paraliziranosti in ignorance študentskih predstavnikov, ki sploh ne vedo, kaj se dogaja na njihovi univerzi, ali pa jim je povsem vseeno.

Organizirajo protest pred rektoratom

Kot so zapisali, je čas, da se uprejo kršenju osnovnih delavskih pravic, patriarhalni dominaciji in nenehnemu reproduciranju neenakopravnih družbenih odnosov. In da je pomembno organiziranje in povezovanje študentov, profesorjev in drugih zaposlenih na mariborski univerzi. „Potrebno je stopiti skupaj ne glede na heterogenost,“ so zapisali.

Zato so pozvali vse študente in študentke, tako bivše, zdajšnje kot bodoče, pa tudi profesorje in ostale delavce, ki jim ni vseeno, da se pridružijo protestu, ki bo v ponedeljek 5.12., pred mariborsko univerzo.

Organizatorji so medtem sporočili, da so okroglo mizo preselili v prostore Tkalke.

Dopolnjeno 1.12.2016 ob 15:15:

Tičar pravi, da ni grozil

Rektor Igor Tičar zanika, da bi prepovedal ali komurkoli grozil v zvezi z načrtovanim dogodkov na Filozofski fakulteti.

Vprašanja smo poslali na rektorat UM in med drugim v odgovor dobili, da je rektor v pogovoru dekana opozoril, da ne Filozofska fakulteta (niti tajnica fakultete niti dekan o dogodku včeraj nista vedela ničesar), niti Univerza v Mariboru nista organizatorja predvidenega dogodka. Še več, morebitni organizatorji niso člani UM, so zapisali. Rektor naj bi tako dekana le opozoril, da je dolžan zagotoviti ustrezna soglasja v skladu s svojimi pooblastili, nikakor pa da to opozorili rektorja dekanu ni noben pritisk.

univerza-mb

Po mnenju vodstva UM, ni nobenih realnih razlogov za izvedbo protesta, dodali pa, da organizatorji prihajajo pretežno iz Ljubljane, a so kljub temu, da so v Mariboru, dolžni zagotoviti varnost udeležencev in ustrezna soglasja za izvedbo protestov.

Vodstvo mariborske univerze se tako zagovarja z zapisom, da ni nihče nikogar napadel. “Še več, rektor je dolžan dekana opozoriti na objektivno odgovornost za dogodke, ki se izvajajo na njegovi fakulteti, ki je primarno namenjena izvedbi študijskih in raziskovalnih procesov,” so zapisali na UM.

Oddaj komentar