Psiholog Musek Lešnik: “Nad dijakom/študentom, ki je na vratih preverjal PCT, sta se izživljali dve veliki riti na dveh nogah”

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Priznani slovenski psiholog Kristijan Musek Lešnik, ki deluje tudi na področju vzgoje in izobraževanja, je opisal dogodek, ki mu je bil priča na bencinski črpalki, kjer sta se dve osebi “izživljali” nad dijakom/študentom, ki je preverjal izpolnjevanje pogoja PCT. Ob tem je pred družbo postavil ogledalo, ki pa ne kaže lepe podobe.

“Včeraj na bencinski črpalki, niti ni pomembno kateri in kje … Medtem, ko sem tankal, v slabih 2 minutah, sta se nad dijakom/študentom, ki je na vratih preverjal PCT, izživljali dve veliki riti na dveh nogah. Niti ne vem, kako in s čim sta dvonogi zverini mrcvarili nič krivega fanta, ki je stal na vratih za tistih nekaj evrov preko napotnice – vem pa, da ko sem prišel do njega, onih dveh ni bilo več nikjer, pred mano je pa stal mlad fant z rdečimi očmi nad masko,” je psiholog Kristijan Musek Lešnik opisa, kaj je videl.

V krizi se pokaže značaj človeka

Že na začetku epidemije je zapisal, da bo “ta sprožila nekaj podobnega kot vse velike krize v zgodovini: pri ljudeh bo slej ali prej udarilo ven tisto, ker je najbolj notri v njih, najbolj osrednji – pa obenem tudi najbolj skriti – del njihove identitete. Pri enih so to srčnost, empatija, vztrajnost, pogum, hvaležnost – pri drugih pač ena sama mrakoba”. In prav to je videl na bencinski postaji.

“Z njimi je nekaj narobe, ne s tabo”

Musek Lešnik je opisal nadaljevanje pogovora s fantom: “”Je hudo, a ne,” sem mu rekel. Ni odgovoril, le prikimal je. “Ljudje so postali res žleht,” sem rekel. Prikimal je. “Z njimi je nekaj narobe, ne s tabo. Ne si pustiti do živega,” sem mu rekel. Ko sem se vračal k avtu, sem se še enkrat ustavil pri njemu in mu zaželel lep dan. “Lep dan tudi vam,” mi je rekel nazaj. Z malo manj rdečimi očmi, vsaj tako se mi je zdelo.

“Naslednjih 20 minut v avtu sem preklinjal.”

V predepidemijskih letih so skrivali, kako ogromne in sovraštva polne riti so do vsega

Spomnil je, kaj je na začetku epidemije zapisal, namreč da bo pri ljudeh pokazala, kar je v njih samih. In to je po njegovem zdaj potrjeno: “Eni ljudje so pokazali več srca kot so ga imeli priložnosti pokazati prej; pri drugih je pa postalo jasno, da so v predepidemijskih letih dokaj uspešno prikrivali, kako ogromne in sovraštva polne riti so do vsega. To me ne preseneča – kar me preseneča, je, koliko se jih je skrivalo v skupnosti in kako uspešno so nekateri pred tem skrivali svojo toksičnost in grezničnost.”

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

“Eni ljudje v času, ko jim ni dobro, premorejo voljo in moč, da naredijo nekaj za sebe in za skupnost, da bi jim šlo bolje.”

“Drugi ljudje v času, ko jim ne gre dobro, naredijo vse, da bi se drugi okrog njih počutili še slabše – ker ne znajo narediti nič, da bi šlo njim samim bolje, je edina pot, da se v svoji koži počutijo malo manj slabo, če poskrbijo, da gre komu še slabše od njih.”

“Vsak ima danes priložnost komu polepšati dan.”

In to ga ne preseneča, je napisal in dodal: “Kar me preseneča je, koliko jih je, ki so to svojo toksičnost in grezničnost pred izbruhom epidemije tako uspešno skrivali. Vsak ima danes priložnost komu polepšati dan. Vsak sam odloča, ali jo bo izkoristil. Vsak ima danes priložnost danes komu narediti nekaj slabega in nanj zmetati svojo jezo, frustracije in gnev. Vsak sam odloča, ali jo bo izkoristil.” Ob tem pa je izpostavil: “Od tega, katerih odločitev bo danes, jutri, pojutrišnjem več, je pa odvisno – v kakšnih skupnostih in v kakšni družbi bomo živeli. Vsak sam odloča, ali bo na ulici, pred trgovino, na FB počel stvari, zaradi katerih bo sam in bodo drugi živeli malo lepše; ali bo pa samo izkoristil vse te priložnosti za razkazovanje širnemu svetu, koliko greznice, sovraštva in strupa nosi v sebi.”

Poziv negativcem, da se odstranijo s seznama FB-prijateljev

Zaključil je še s pozivom za vse svoje FB-prijatelje. predvsem tiste, ki so “v zadnjih dneh, tednih, mesecih izkoristili priložnost in svoj gnev in nezadovoljstvo stresli na kakšnega dijaka/študenta, prodajalca, učitelja, zdravnika, voznika avtobusa”. Zapisal jim je, naj se samoodstranijo s seznama njegovih FB-prijateljev. In za konec napisal, da ga veseli  pogovarjati se z dobrimi ljudmi, od katerih lahko kaj izve in se nauči kaj dobrega, o stvareh ki jih združujejo, in “o tistih, o katerih se ne strinjajo – za tiste, ki naokrog hodijo z vedno pripravljenim trosilnikom, da svojo gnojnico stresajo na druge … počnite to kje drugje, ne na mojem zidu”.

Oddaj komentar