POZOR! Lahka tarča nepridipravov v poletnih mesecih avtomobili in avtodomi

Vir: pixabay.com

Lahka tarča nepridipravov v poletnih mesecih so tudi osebni avtomobili in avtodomi, še posebej tisti z odprtimi vrati in okni. Tatovi najpogosteje odnesejo gotovino, denarnice, torbice in različno elektronsko opremo. Policisti nekaj več vlomov v vozila opažajo na turistično bolj zanimivih lokacijah.

 “Do vlomov predvsem v osebne avtomobile najpogosteje prihaja, ko storilci na vidnih mestih v osebnem avtomobilu opazijo vrednejše predmete, ki so jih oškodovanci predhodno pozabili vzeti s sabo ali pospraviti iz vidnega polja, na primer v predal vozila ali prtljažnik,” pojasnjujejo na policiji. Tatovi običajno vlomijo z razbijanjem stekla ali naviranjem vrat.

“Lastniki se morajo zavedati, da če ima storilec pred sabo tri parkirana vozila, in je že pri prvem vlomu našel denar, je zelo verjetno, da bo vlomil tudi v ostali dve vozili. Tako lahko pride do niza vlomov v vozila,” so še opozorili.

Vsem, ki prenočujejo ali parkirajo avtodome na počivališčih ali v kampih, policisti tudi svetujejo, naj kljub vročini ne puščajo odprtih vrat in oken, saj to storilci pogosto izkoristijo za tatvine stvari, ki so jim na dosegu rok.

Na območju policijske uprave Ljubljana so od začetka julija policisti obravnavali 16 vlomov v osebna vozila ali avtodome v bližini točk, kjer prenočujejo ali se zadržujejo tako slovenski kot tuji turisti. Gre predvsem za turistično zanimive destinacije, kot so Iški Vintgar in Rakov Škocjan.

Na območju policijske uprave Koper so letos obravnavali nekaj posamičnih primerov vlomov v vozila: v Ankaranu vlom v osebni avto, v Izoli dva, v Piranu in pri Postojnski jami pa po približno pet. Pri vlomih na parkiriščih, nekaj jih je tudi na obcestnih postajališčih, so ukradli predvsem avtoradio, dokumente, denar, pa tudi orodje in različne torbe z vsebino.

Na območju koprske policijske uprave se sicer vsako leto poveča število vlomov v hiše, apartmaje, hotelske sobe, tudi v vozila. “Večkrat vlomijo tujim državljanom, saj storilci predvidevajo, da imajo s seboj več vrednih predmetov, na primer denar, fotografsko opremo in računalnike,” so navedli.

Od začetka julija so policisti na območju policijske uprave Kranj obravnavali 26 vlomov v osebna vozila ali avtodome. V polovici primerov storilcu vozila ni uspelo odpreti oz. iz njega ni ničesar odnesel. Obravnavali so tudi primere, ko so lastniki puščali ključe vozil na “skritih mestih”, ki so seveda storilcem poznana in so jih brez težav našli ter potem vozilo odprli in ukradli, kar je bilo vrednega. Najpogosteje sta to bila denar in fotografska oprema.

“Tarča so vozila Slovencev in tudi tujcev. Vlomi v vozila so aktualni predvsem na izhodiščih in parkiriščih za različne športne in izletniške dejavnosti, ni pa izključeno, da se lahko pojavijo tudi drugje. Problematična so predvsem parkirišča zunaj naselij in na manj obljudenih krajih,” ugotavljajo kranjski policisti.

Na območjih policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Novo mesto in Celje pa ne zaznavajo problematike glede vlomov v vozila.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar