VIDEO: Dialog z mladimi na temo evropskega digitalnega desetletja

Zavod PIP je v sodelovanju s Prometno šolo Maribor pripravil dialog z mladimi na temo evropskega digitalnega desetletja. Z mladimi so o napredni in varni digitalni infrastrukturi ter pomenu digitalnih znanj in spretnosti spregovorili dr. Emilija Stojmenova Duh (izredna profesorica na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani), Franc Bogovič (poslanec v Evropskem parlamentu) in mag. Gregor Rak (direktor Prometne šole Maribor).

V uvodu so se udeleženci in osrednji gosti strinjali, da je pandemija COVID-19 pospešila proces digitalizacije.

Nadalje se je dialog osredotočil na vprašanje digitalne suverenosti Evropske unije. Franc Bogovič je izpostavil pomen vlaganja v znanje in kadre ter zagotavljanje zadostnega števila IKT strokovnjakov. S tem se je strinjala tudi Emilija Stojmenova Duh, ki vidi največjo težavo v odvisnosti od opreme, kot so čipi in polizdelki, kjer smo odvisni od Azije, prav tako je doseganje digitalne suverenosti pomembno iz varnostnih razlogov.

»Pomembno je, da nismo samo uporabniki, ampak tudi ustvarjalci,« je dodala Stojmenova Duh. Gregor Rok je mnenja, da je nujna prenova šolskih in študijskih programov. »Potreben je korenit premislek, kako zastaviti ciljno naravnane izobraževalne programe, da bodo naši mladi dodana vrednost,« je pripomnil Gregor Rak in dejal, da je za mlade nujno, da čim prej stopijo v delovno okolje. S tem se je strinjal Franc Bogovič in za primer navedel vajeniški sistem, ki je v tujini zelo uspešen.

Dialog je bilo možno spremljati tudi na spletu. Eden izmed gledalcev je postavil vprašanje o možnosti vpeljave obveznega pouka računalništva že v prvem razredu osnovne šole. Emilija Stojmenova Duh se ne strinja z uvedbo obveznega pouka računalništva, ampak meni, da se naj vsebine s področja digitalne pismenosti vključijo v že obstoječe predmete oziroma programe. »Ni potrebno, da vsi znamo programirati, rabimo pa vsi digitalno pismenost in npr. vsak od nas mora vedeti, kako uporabiti e-upravo ali spletno bančništvo,« je poudarila Stojmenova Duh.

Celotno razpravo najdete spodaj:

Nadalje se je razprava dotaknila moči velikih spletnih platform oziroma socialnih omrežij in o tem, ali spletni velikani postajajo močnejši od držav. Tudi sami udeleženci so omenili veliko moč socialnih omrežij, s strani katerih pridobijo veliko informacij v zelo kratkem času. Osrednji gosti so poudarili, da potrebujemo učinkovito regulatorno okolje. Vpliv velikih platform je obsežen, saj imajo le-te veliko finančno moč.

Udeležence je zanimalo tudi mnenje osrednjih gostov o nizkem nivoju komunikacije na spletu. Franc Bogovič in Emilija Stojmenova Duh sta kot primer navedla kar njun odnos oziroma sodelovanje. Čeprav politično nista na istih bregovih in zmeraj ne strinjata, pa je njuna komunikacija vedno spoštljiva. Prav tako sta poudarila pomen spoštovanja različnih mnenj.  »Sam sem si pred vstopom v politiko postavil določena merila glede komunikacije,« je dejal Bogovič.

Ob koncu dialoga so udeleženci komentirali, za kakšen namen bodo porabili digitalne bone. Večina je navedla slušalke, tipkovnice in drugo opremo. Emilija Stojmenova Duh je dejala, da nad digitalnimi boni ni ravno navdušena, je pa udeležence pozvala, da jih uporabijo za krepitev znanja.

Dialogi z državljani predstavljajo zaključno fazo projekta Evropa na našem pragu. Projekt financira EU.

Oddaj komentar