Pošta Slovenije opozarja na spletne goljufije: pred spletnim nakupom preveriti pristnost spletne strani

Pošta Slovenije

Pošta Slovenije opozarja, da prihaja do spletnih prevar, namreč goljufi so ustvarili lažno spletno stran Pošte Slovenija in vzpostavljajo kontakte s potencialnimi kupci storitev in izdelkov, da bi preko te lažne strani nakazali denar.

“Gre za prevaro, to ni spletna stran Pošte Slovenije, saj v naslovni vrstici spletne strani ni www.posta.si, temveč zgolj podoben naziv. Pošta Slovenije tovrstne storitve ne ponuja. Priporočamo, da se s potencialnim kupcem prekine komunikacija in na njegova sporočila preko SMS ali Viberja ne odgovarja več. V nobenem primeru ne vnašajte podatkov svoje plačilne kartice v spletni obrazec, saj plačila ne boste prejeli,” opozarjajo na Pošti Slovenije.

Na prvi pogled je videti, kot bi tovrstno storitev res ponujala Pošta Slovenije

Če ste vnesli podatke o svoji plačilni kartici, je postopek enak kot pri drugih prevarah, povezanih z zlorabo plačilne kartice:
1. Nemudoma kontaktirajte svojo banko oz. klicni center za kartično poslovanje (telefonska je na zadnji strani kartice) in povejte, kaj se je zgodilo. Banka/klicni center uredi blokado kartice, morda lahko tudi prepreči izvršitev transakcije in s tem izgubo denarja.
2. V primeru, da je prišlo do transakcije in oškodovanja svetujemo, da podate prijavo na najbližjo policijsko postajo.
3. Posamezniki lahko tovrstne prevare in morebitna oškodovanja prijavite tudi na SI-CERT (nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost), kjer vam bodo pomagali s praktičnimi nasveti.

Spletna stran za vnos podatkov o plačilni kartici

Lažna spletna stran ima izdano digitalno potrdilo, kot vidimo, je veljavno od 22. 2. 2021 do 27. 5. 2021, kar pomeni kratek čas in izdano je bilo pred kratkim, tovrstna potrdila so praviloma izdana vsaj za eno leto ali več.

Spletno stran oz. njeno pristnost lahko vedno preverimo s klikom na ključavnico v naslovni vrstici. Čisto desno so pokazani podatki za lažno stran postsi.shop, levo pa za pristno stran Pošte Slovenije www.posta.si, ker je tudi razvidno – obkroženo rdeče.

Lažno potrdilo. Vir: Pošta Slovenije
Lažno potrdilo. Vir Pošta Slovenije

Oddaj komentar