S Festivalom sprehodov od rovov pod Piramido do zlata v Dravi

V Mariboru se danes začenja letošnja edicija Festivala sprehodov, ki ga s ciljem odkrivanja manj znanih kotičkov mesta in okolice prireja Rajzefiber, program društva Hiša!. Do 2. aprila je predvidenih 45 različnih tematskih sprehodov, od odkrivanja rovov pod gričem Piramida in srednjeveškega Maribora do iskanja zlata v Dravi.

“Letos se nam je po dveh letih odpovedi in prestavljanja na jesenski termin končno uspelo vrniti na ta spomladanski termin, ki se nam zdi primernejši za naš festival,” je za STA povedal programski vodja festivala Vid Kmetič.

Kot je dejal, so ponovno pripravili pisano paleto sprehodov in zanimivih tem, večere pa bodo tradicionalno namenili Sprehajanju misli oziroma pogovorom o temah, ki zadevajo mesto, njegovo zgodovino in dediščino ter možnosti predstavitve njegovih danosti.

Dogajanje se bo začelo z današnjo okroglo mizo na temo griča Piramida, na katerem se je pričela pisati mestna zgodovina in za katerega se še vedno zdi, da predstavlja neizkoriščen turistični potencial mesta. Takšno razpravo so v Rajzefibru gostili že leta 2019, tokratno snidenje pa razumejo kot priložnost, da se preveri, kako daleč so načrti, predstavljeni pred tremi leti.

Enega od dnevov festivala bodo po novem namenili šolam ter sprehodom, ki so jih te pripravili

“Ideja je, da bi to preraslo v poseben festival sprehodov. Na šolah nastaja toliko dobrih raziskovalnih in seminarskih nalog in res bi bilo škoda, če jih šolarji ne bi predstavili tudi širše,” je pojasnil Kmetič.

Večina sprehodov, ki jih ponujajo na letošnjem festivalu, je vsebinsko novih. “Na Festivalu sprehodov se že od vsega začetka trudimo predstaviti Maribor na malo drugačen način, na način, ki ga večina Mariborčanov in Mariborčank niti ne pozna. Zato pozovemo meščane, da pripravijo svoje zgodbe in sprehode in jih predstavijo drugim. Na ta način Mariborčani izvedo od Mariborčanov dosti novih stvari o Mariboru,” je dodal.

Še vedno je obvezna predhodna prijava na posamezen sprehod, saj je število udeležencev ponekod omejeno. Ob prijavi bodo udeleženci izvedeli, kje je začetno mesto sprehoda.

Oddaj komentar