MO Maribor bo v primeru pravnomočnosti sodbe zagotovila denar za gasilce

Mariborski župan Andrej Fištravec, direktor poklicnih gasilcev Aleš Ciringer in predstavniki sveta zavoda so se seznanili s sodbo, ki jo je v korist predsednika sindikata poklicnih gasilcev Aleksandra Ogrizka na prvi stopnji izreklo delovno sodišče. Občina se je zavezala, da bo v primeru potrditve sodbe na višjem sodišču zagotovila dodaten denar.

Kot je znano, je prvi mož sindikata poklicnih gasilcev, sicer zaposlen v mariborski poklicni gasilski brigadi, zoper delodajalca vložil tožbo kot fizična oseba, sodišče pa je nedavno njegovi zahtevi za izplačilo povračila stroškov prehrane med delom oziroma malice za nočni dodatek pritrdilo.

Enak primer je že lani sprožil še en poklicni gasilec v Krškem, kjer je bilo na prvostopenjskem sodišču njegovi zahtevi ugodeno, vendar je po pritožbi ljubljansko višje sodišče sodbo razveljavilo.

Kmalu po izrečeni sodbi se je sestal svet zavoda Gasilske brigade Maribor, namestnik predsednika Drago Žibek pa je povedal, da so se ssodbo seznanili in v konstruktivnem duhu preučili vse možnosti. Kot je zagotovil, njihov namen ni delovati proti poklicnim gasilcem, prav tako pa razumejo stališče vodstva gasilske brigade.

Prvi mož mariborskih gasilcev Ciringer je pojasnil, da je kot direktor, ki je odgovoren za delovanje in sredstva javnega zavoda, dolžan uporabiti vsa pravna sredstva, ki so mu na voljo, zato bo vložil pritožbo na višje sodišče. Še posebej ker zgled iz Krškega, ki je podoben mariborskemu, kaže na drugačno mnenje višje sodne instance.

“Če pa bo sodba višjega sodišča pritrdila odločitvi prvostopenjskega, bom vsekakor naredil vse, da bodo gasilci izplačilo prejeli,” je dodal Ciringer, na mariborski občini pa so prav tako zagotovili, da pravnomočni sodbi ne bodo oporekali in bodo izplačali zahtevan znesek.

Fištravec se je s sodbo prav tako seznanil in se sestal s predstavniki Gasilske brigade Maribor. Ob tem se strinja, da direktor mimo svojih zakonskih dolžnosti ne sme iti, zato se mora na odločitev pritožiti, pri čemer ga mestna občina podpira. V primeru enake odločitve višjega sodišča pa bodo denar v proračunu tudi zagotovili.

Ob tem je župan še dodal, da ima Mestna občina Maribor z mariborskimigasilci dobre odnose, saj ceni njihovo delo in predvsem požrtvovalnost. “Zmeraj smo jim prisluhnili in jim stopili nasproti, v rebalansu proračuna za leto 2018 smo za njihove plače še pred dogovorom z vlado o odpravi plačnih anomalij namenili več sredstev,” je spomnil Fištravec, ki si bo pridobil tudi mnenje ministrstva za javno upravo.
vir: Lokalec.si

Oddaj komentar