Mariborski trg čez eno leto z novo podobo

FOTO: Pixabay

V Mariboru so po dvoletnem zastoju le stekla obnovitvena dela na Vojašniškem trgu. Novo podobo naj bi trg, ki se nahaja pri osrednji tržnici, dobil čez leto dni, ob tem pa so v SNG Maribor predlagali, da se ga poimenuje po režiserju Tomažu Pandurju. Mnenja glede tega so deljena, a ne zaradi Pandurja, ampak zaradi izbrisa dosedanjega imena.

Dela na Vojašniškem trgu so zastala po arheoloških raziskavah v letu 2018. Treba je bilo namreč ponoviti postopek javnega naročila za izbiro izvajalca gradbenih del, saj so bile ponudbe v prvem razpisu za občino predrage. Prav tako so čakali na odobritev sofinanciranja z evropskimi sredstvi.

Po besedah Teobalda Pajnika iz občinske projektne pisarne so projekt obnove trga zdaj razdelili na dva dela in poverili izvedbo dvema izvajalcema. Prvi bo poskrbel za zgornji del pri tržnici, kjer bodo namesto trenutne podrtije uredili vhodno avlo za avditorij lutkovnega gledališča in rekonstruirali del srednjeveškega zidu. Drugi izvajalec pa bo uredil spodnji del trga, ki se navezuje na stopnišče do glavnega vhoda v lutkovno gledališče.

Trg bo po načrtu, ki so ga izdelali arhitekti že ob obnovi nekdanjega minoritskega samostana za potrebe lutkovnega gledališča, dobil novo tlakovanje in urbano opremo, zasajena naj bi bila tudi drevesa. “Trg, ki je doslej samo propadal, želimo spraviti v kulturno-zgodovinsko zgodbo, ki bi ta najstarejši del mesta na novo oblikovala,” je Pajnik povedal za STA.

V skladu s podpisano pogodbo morajo biti dela končana do konca avgusta prihodnje leto. Ločeno se je jeseni lani pričela obnova bližnjega objekta, ki je nekoč služil kot shramba ledu, zdaj pa v njem urejajo vinogradniški muzej. Ta naj bi novo podobo dobil že letos.

Sredi aprila so se začela dela tudi na Sodnem stolpu nižje pri Dravi, kjer urejajo prireditveni prostor. Poleg novih tal, fasade in ogrevalnega sistema bo med drugim tudi ponovno vzpostavljena povezava z avditorijem lutkovnega gledališča, s čimer bodo povezali obe prizorišči. Tu naj bi se dela končala spomladi prihodnje leto.

Dela na vinogradniškem muzeju in Sodnem stolpu po besedah Pajnika tečejo brez posebnosti, nekaj težav imajo le zaradi ovir pri dobavi materiala iz tujine zaradi novega koronavirusa. Kljub temu pričakuje, da s končanjem obeh objektov ne bo zamud.

Skupna vrednost projekta revitalizacije Vojašniškega trga, ki zajema tudi vinogradniški muzej in Sodni stolp, je ocenjena na okoli šest milijonov evrov. Večji del sredstev naj bi prišel iz Kohezijskega sklada preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Nastanek trga s cerkvijo na prostoru današnjega Vojašniškega trga po ocenah arheologov sega v same začetke srednjeveškega Maribora, še preden je bilo poseljeno območje Glavnega trga in preostalega starega mestnega jedra.

Sedanje poimenovanje izhaja iz dejstva, da je tu nekoč stala vojašnica. “Vojašniški trg ni nastal, ker bi nekomu bila všeč vojska, ampak ker je bila tam kasarna mariborskega 47. pešpolka, v katerem je bila vsaj polovica Slovencev. Gre torej za pomnik tudi slovenskim vojakom in polku, ki je bil v prvi svetovni vojni aktiven na vseh frontah Avstro-Ogrske, tudi na Soški fronti, kjer se je boril za današnjo zahodno slovensko mejo,” je za časnik Večer pojasnil zgodovinar Sašo Radovanovič.

Do morebitnega preimenovanja trga je zadržana tudi direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih-Slana. “Gre namreč za ostanke zgodovine, ki bi jih morali, razen v redkih primerih, pustiti pri miru, saj so pričevalci nekega časa. Da si Tomaž Pandur zasluži poimenovanje ulice ali trga v našem mestu, je dejstvo. Razumem tudi predlog, da se poimenovanje uvrsti v mestno središče. Pa vendar ime Vojašniški trg ohranja spomin na obdobje zgodovine našega mesta, ki je večini manj znano, spomine pa je vredno ohranjati,” je pojasnila v odzivu na pobudo sveta Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor za preimenovanje v Trg Tomaža Pandurja.

Predlog je trenutno v obravnavi na občinski komisiji za preimenovanje ulic, župan Saša Arsenovič pa ga po neuradnih navedbah ne podpira. Vojašniški trg je pred leti želel preimenovati že tedanji župan Franc Kangler, in sicer v Trg Janeza Drnovška, a ta pobuda ni bila uresničena.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar