Mariborski svetniki potrdili letni program športa

Mestni svetniki Mestne občine Maribor so na današnji 3. redni seji sprejeli dolgo pričakovani Letni program športa za leto 2019. O glavni temi, obravnavi dveletnega proračuna, bodo še razglabljali. Vsi so opozorili, da so Športni objekti Maribor podhranjeni in da bo na tej točki potrebno še več sredstev za normalno delovanje zavoda.

Župan Saša Arsenovič je ob začetku seje mestnim svetnikom dejal, da je Komisiji za preprečevanje korupcije poslal manjkajočo dokumentacijo o svojem premoženju. Za nastalo situacijo se je svetnikom opravičil. “Dve poročili sem oddal, tretjega sem pozabil, a sem ga danes poslal. Imam potrdilo,” je dejal ob začetku 3. redne seje. Ponovno je zanikal tudi očitke o odprtih računih v Švici in pomiril, da je račun zaprl že v letu 2011 in plačal tudi davek.
Mestni svetniki so se v nadaljevanju strinjali o zapisu skupne izjave glede pred dnevi razbitega stekla pisarne Levice v centru Maribora. Zapisali so: “Mestni svet zavrača sovražni govor in nedemokratične politične prakse v vseh njihovih oblikah. Zavzemamo se za odprto in demokratično mesto , kjer občanke in občani enakopravno sodelujejo v javnem, transparentnem in vključujočem političnem procesu.”
Soglasno sprejeli letni program športa
K pripravi letnega programa športa smo pristopili celovito, zato je letošnji načrt nekoliko drugačen,” je pojasnil poročevalec Mitja Korošec, podpredsednik Športne Zveze Maribor. Prvič bodo posebej financirane športne dejavnosti predšolskih otrok, otrok in mladine na področju interesnih dejavnosti, česar do zdaj ni bilo. “Naredili smo nov korak, da bomo otroke športno izobraževali že v rani mladosti. Financirali bomo tudi visoko izobražen kader, tako da bodo društva prihranila pri financiranju trenerjev, za kar bo sedaj poskrbela občina in bodo društva lahko ta sredstva namenila za razvoj,” je pojasnil Korošec.
Ko se je pripravljal letni program športa, ste imeli pred sabo sanacijski načrt športnih objektov?, Iz naslova letnega programa športa in sanacijskega načrta, je sredstev premalo,” je dejal Milan Mikl iz NLS – Lista Franca Kanglerja in dodal, da bi za normalno delovanje Športnih objektov Maribor bilo potrebnega vsaj 1,9 milijona evrov sredstev.
Veseli me, da ste prepoznali to, da smo zadevo umaknili iz prejšnje seje in da smo program lahko izboljšali. Zelo smo se potrudili in prisluhnili vsem. Verjamem, da ni optimalen, vendar glede na nastalo situacijo menim, da se kaj več skorajda ni dalo pripraviti, ” je dejal podžupan Samo Peter Medved.

Šport je panoga in vsebina, ki bo izmed vseh v letošnjem proračunu dobila največ. V absolutnem znesku, če štejemo tako sanacije, kot mehke vsebine, damo na šport največ oziroma vanj vladamo največ v tem trenutku. Če dam primerjavo, če bi vse to, kar smo dali športu ukinili, bi recimo knjižnica že lahko vstala,” je razložil župan Saša Arsenovič.

Svetniki so razglabljali tudi o tem, da pozdravljajo odločitve po večjem vlaganju v šport za otroke. “Župan treba vam čestitati, da ste šport prepoznali kot zelo pomemben dejavnik. 5 letno strategijo športa podpiram, vendar je v taisti dokument potrebno pridati še strategijo športnega turizma,” pa je predlagala Lidija Divjak Mirnik, LPR.

Mestni svetniki so letni program športa za leto 2019 sprejeli soglasno z 42 glasovi za.

Oddaj komentar