Letos v UKC Maribor že obravnavali ugriz strupene kače, protiserum imajo vedno na zalogi

FOTO: Pixabay.com

V Sloveniji živi enajst vrst kač, od tega so tri strupene, in sicer laški in navadni gad ter modras. Preverili smo, koliko ugrizov strupene kače so v zadnjem obdobju zabeležili v UKC Maribor.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so nam sporočili statistiko obravnavanih pacientov v UKC Maribor ob ugrizu kače za obdobje 1. 1. 2015 – 8. 6. 2021.

V letu 2021 (do vključno 8. 6. 2021): 1 primer, brez hospitalizacije.  V letu 2020: 7 primerov, od tega 1x hospitalizacija zaradi opazovanja.  V letu 2019: 7 primerov, od tega 2x hospitalizacija zaradi opazovanja.  V letu 2018: 4 primere, od tega 2 suma na ugriz kače. V letu 2017: 6 primerov, od tega 1 sum na ugriz kače. V letu 2016: 4 primere, od tega 1 sum na ugriz kače. V letu 2015: 2 primera.

Redko pride do ugriza odrasle osebe

“Pri ugrizu kače je prva pomoč kot sledi: imobilizacija uda, sterilno pokritje,
ostanite mirni in poiščite zdravniško pomoč,” za naš medij pojasnijo v UKC Maribor.

Dodajajo, da je za odraslo osebo izjemno malo verjetno, da bi lahko prišlo do resnih posledic ob ugrizu slovenske kače, več previdnosti svetujemo pri otrocih: “Protiserum proti strupu evropskih kač imamo vedno na zalogi; en odmerek hranimo v Centralni lekarni in enega v Enoti za pediatrično intenzivno nego in terapijo Klinike za pediatrijo. Potrebno je vedeti, da se s protistrupom zdravi samo hudo bolne (intenziva).”

Oddaj komentar