Kljub kršenju spolne nedotakljivosti bo lahko še naprej zdravnik

Fotografija je simbolična

Mariborsko tožilstvo je zoper zdravnika, ki je zlorabil zaupanje 16-letne pacientke, terjalo kazen leto in pol zapora in prepoved opravljanja poklica. Sodišče ni podvomilo o njegovi krivdi, izreklo pa mu je zgolj pogojno kazen. Če bo sodba obveljala v celoti, bo obsojen zaradi spolnega delikta lahko nemoteno nadaljeval delo v zasebni ambulanti družinske medicine na Razkrižju, kjer trenutno opravlja svojo dejavnost.

Zdravnik, ki je v Zdravstvenem domu (ZD) Lenart septembra 2016 za zadovoljevanje svojih spolnih potreb domnevno zlorabil 16-letno pacientko in ne glede na to ostal v službi, saj direktor ZD Lenart Jožef Kramberger proti njemu ni ukrepal niti disciplinsko niti ga ni prijavil policiji, je Davorin Kolarić. Senat mariborskega okrožnega sodišča ga je v petek obsodil zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Najstnica je osebnega zdravnika obiskala zaradi opravičila za odsotnost, on pa ji je med pregledom sam odprl gumb na hlačah, ji slekel spodnjice in jo brez rokavic s prsti pričel otipavati po spolovilu.

Deloval v nasprotju z doktrino in pravili
Izrek sodbe se glasi, da je kot zdravnik z zlorabo svojega položaja storil spolno dejanje z oškodovanko, ki mu je bila kot pacientka zaupana v zdravstveno oskrbo. In sicer na način, da je na podlagi svoje avtoritete in njenega zaupanja dosegel, da ji je med pregledom površinskih bezgavk v dimljah v nasprotju z doktrino in pravili medicinske stroke s prsti razmikal sramne ustnice in s tem zadovoljeval svoje spolne potrebe. Za kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja zakon predvideva kazen od enega leta do osmih let zapora, vendar vse kaže, da zdravniku ne glede na njegovo početje ne bo treba za zapahe. Sodišče je namreč tožilstvu sledilo samo v delu, da je obtoženi zdravnik očitano dejanje zakrivil, o strogosti sankcije in o najbolj pomembnem vprašanju, ali naj se Kolariću še naprej zaupa opravljanje zdravniškega poklica, pa je zavzelo drugačno stališče. Višji tožilec Zoran Klinc je za Kolarića zahteval obsodbo na leto in pol zapora in terjal varnostni ukrep opravljanja zdravniškega poklica za obdobje dveh let. Za razmislek si je senat vzel en dan časa, v petek pa odločil, da za zdravnika zadostuje pogojna obsodba na leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let. Glede predlagane prepovedi opravljanja zdravniškega poklica pa je Neratova razložila, da senat v postopku ni prepoznal nevarnosti, da bi zdravnik sporno dejanje še kdaj ponovil, zato je predlog za varnostni ukrep sodišče zavrnilo.

O pritožbah še nič konkretnega
Predsedujoča senatu, Barbara Nerat je argumentirala, da sodišče ni sledilo zahtevi o prepovedi opravljanja zdravniškega poklica, ker naj bi šlo za hiter pregled, ki na oškodovanki ni pustil težkih in trajnih posledic. Tožilec Zoran Klinc v petek še ni bil odločen, ali se bo zoper sodbo pritožil. Tudi obramba, za katero je pritožba tvegana, saj lahko višji sodniki odločijo tudi strožje, v petek še ni vedela, kaj bo.

Oče takoj opazil spremembe
Dogodek se je zgodil 19. septembra 2016. Dekle je bilo pred tem na pregledu prsnega koša z magnetno resonanco, kjer so ji predlagali, naj ji njen osebni zdravnik, h kateremu je morala po opravičilo, še zmeri krvni tlak. V ZD Lenart jo je pripeljal oče in takrat se je prvič zgodilo, da ga zdravnik Kolarić ni povabil zraven v ordinacijo. Dijakinja se je morala tam sleči do pasu, zdravnik pa ji je povedal, da ji bo pregledal bezgavke. Ko ji je pretipal dojke, ji je naročil, naj leže. Šokirana je bila, ko ji je brez opozorila kar sam odpel gumb na hlačah in jih s spodnjicami vred potegnil do kolen. Z roko ji je pritisnil na kolk, potem v predel nad sramno kostjo, nakar ji je naročil, naj se obrne na trebuh. Ko navodilu ni sledila, jo je prijel za bok in jo na trebuh obrnil sam, z rokami jo je prijel za stegna in ji začel razmikati sramne ustnice. Po “pregledu” je stopil do umivalnika in si umil roke, ko se je oblekla, pa se je izgovoril, da se ji je lahko malo bolj posvetil, ker je bila zadnja pacientka. Napisal ji je opravičilo za šolo in lahko je odšla. Oče je takoj opazil spremembo na hčerki, poizvedoval je, kaj se je zgodilo, a se je bala njegove reakcije, zato se je raje kot njemu najprej zaupala prijateljici. Na njen predlog je poklicala na anonimni telefon za otroke in mladostnike, kjer so jo napotili do zastopnice pacientovih pravic, ta pa je uredila mediacijo v zdravstvenem domu. Na sestanku se ji je zdravnik opravičil, ker ji ni predhodno pojasnil poteka pregleda in ni terjal njenega soglasja. Šestnajstletna punca s potekom mediacije ni bila zadovoljna, vse skupaj je samo še poglobilo njeno stisko. In ko je dojela, da direktor ZD Lenart Jožef Kramberger, ki ji je celo ponudil svoj odstop, kar je odklonila, zdravnika Kolarića ne bo naznanil policiji, je to storila sama.

Direktor slabo odreagiral
Šokanten je bil odziv Zdravstvenega doma Lenart, ko smo na tamkajšnjega direktorja Jožefa Krambergerja ob razkritju afere naslovili vprašanje, zakaj ni ukrepal proti zdravniku Davorinu Kolariću, če je vedel za dogodek. Prvi razlog je bil, da zdravniku krivda ni bila dokazana, drugi pa, da ga je Kolarić obvestil, da bo dal sam odpoved, ker si je že takrat urejal koncesijo v drugi občini. Dodali so še, da so pacientki takoj po mediaciji omogočili izbiro drugega zdravnika.
Ko smo ta odgovor objavili, so v zdravstvenem domu prvotno sporočilo dopolnili in medijem hiteli pojasnjevati, da je direktor Kramberger že dan po izvedeni mediaciji med osumljenim in oškodovanko (mediaciji sta prisostvovala tudi oče dekleta in varuhinja pacientovih pravic) spisal okrožnico, v kateri je odredil, da Kolarić mladoletnih pacientk ne sme pregledovati sam, pač pa mora biti v ordinaciji kot pomoč pri pregledu prisotna medicinska sestra oziroma zdravstveni tehnik. Z 9. marcem 2017, šele pol leta po dogodku, je Kolarić zapustil ZD Lenart in se umaknil v zasebno ambulanto družinske medicine v Prlekiji, v občini Razkrižje, še poroča Večer.

Vir: Večer

Oddaj komentar