Izteka se rok za prijavo dobičkov, obresti in najemnin

Slika je simbolična

Čez teden dni se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala.

Najpozneje do prihodnjega ponedeljka, 28. februarja, je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi v primeru, da so bili dohodki doseženi izven Slovenije.

Stopnja davka od vseh teh prihodkov za leto 2021 ostaja 27,5 odstotka. Medtem pa na potrditev v DZ čaka predlog novele zakona o dohodnini, s katero vlada predlaga njeno znižanje nazaj na 25 odstotkov oz. za oddajanje premoženja v najem celo na 15 odstotkov.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2021 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad do 28. februarja.

Preverite kaj morate narediti

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, imajo časa za vložitev napovedi za odmero kapitalskih dobičkov prav tako do 28. februarja. Istega dne se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti ter izvedenih finančnih instrumentov. Tudi tu je davek 27,5-odstoten.

Nekatere vloge možno oddati le elektronsko

Napoved za plačilo davka od kapitalskih dobičkov je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1000 evrov.

Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov se lahko vloži le elektronsko prek Fursovega sistema ali mobilne aplikacije eDavki, napovedi za preostale vrste dohodkov pa je mogoče na pristojni finančni urad oddati tudi pisno, vendar zaradi koronavirusnih omejitev le po pošti.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar