ECB: Nevarnost prenosa okužbe prek bankovcev ni povečana

Slika je simbolična

Evropska centralna banka (ECB) je sporočila, da večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom prek bankovcev ni. Tako so namreč pokazale analize, ki jih je naročila ECB. Sodeč po ugotovitvah, naj bi na površinah, kot je plastika, bila od 10 do 100-krat večja vsebnost virusnih teles kot na bankovcih.

To je v prispevku, ki ga je objavilo več evropskih časnikov, dejal član izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta. Dodatni izsledki so pokazali, da se zaradi poroznih bombažnih površin bankovcev virusna telesa na njih težje obdržijo kot na površinah iz umetne mase. “V primerjavi z drugimi površinami, s katerimi ljudje dnevno prihajajo v stik, bankovci ne predstavljajo povišanega tveganja za okužbo,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Panetta. Do podobnih izsledkov je nedavno prišla tudi nemška centralna banka Bundesbank.

Povpraševanje po denarju v fizični obliki je z začetkom zdravstvene krize zaradi pandemije novega koronavirusa močno naraslo, pravi Panetta, sredi marca je vrednost evrskih bankovcev, ki so jih centralne banke območja z evrom tedensko dodatno dale v obtok, doseglo skoraj zgodovinsko najvišjo vrednost 19 milijard evrov. V aprilu je povpraševanje po bankovcih in kovancih nato spet upadlo in je v nekaterih državah evrskega območja zdaj celo manjše kot običajno.

Neposredno pred vsesplošnim zaprtjem javnega življenja so potrošniki več denarja porabili v trgovinah. Temu je sledila uvedba strogih omejitvenih ukrepov, poraba je bila zato omejena, je pojasnil Panetta. Dodal je, da takšna nihanja kažejo tudi na to, da se ljudje v času krize nagibajo k ustvarjanju zalog gotovine. Podobno se je po njegovih besedah dogajalo že v času zadnje finančne krize.

Panetta je zatrdil, da lahko Evrosistem zagotovi stalno razpoložljivost bankovcev tudi v času krize, pa tudi spletne plačilne storitve delujejo neprekinjeno in so varne.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar